"Подчинение" на Уелбек сее паника

"Подчинение" на Уелбек сее паника | StandartNews.com

Мишел Уелбек още в началото на годината даде ясен знак, че до нейния финал отново ще бъде в устата на критиците и анализаторите - не че някога е излизал от нея. Просто на 7 януари във Франция излезе новият му роман "Подчинение" - антиутопия, от която става ясно, че през 2022-а страната ще бъде завладяна от ислямисти.

В същия този силно трагичен ден в Париж беше извършено нападението срещу редакцията на седмичния хумористичен вестник "Шарли ебдо", при което двама терористи, изповядващи исляма, избиха 12 души. Както можеше да се очаква, скандалът беше гръмотевичен и Уелбек се принуди да обяви, че спира рекламата на книгата си, квалифицирана като "силно безотговорна".

Самият той обаче я нарича "политически фикшън" и "видение в реалистичното бъдеще". "Ако има един човек в литературния свят, не само във френския, който може да мисли чрез тези огромни изменения, които ние всички чувстваме, че са в ход, без да има средства да ги анализираме, това е именно той", казва за Уелбек френският писател Еманюел Карер. И определя "Подчинение" като "възвишена книга", а идеите на автора й - като "по-силни от визията на Олдъс Хъксли или Джордж Оруел".

От тази седмица можем да четем "Подчинение" и на български със знака на "Факел експрес". Едва ли някой се съмнява, че тиражите по цял свят са внушителни и че романът оглавява повечето класации. Той разказва за изпадналата в политическа криза Франция. Кандидатът за президент Мохамед бен Абес, издигнат от партията "Мюсюлмански братя", печели изборите в конкуренция с Националния фронт, начело с Марин льо Пен.

И започват промените - от образованието до полигамията в брака и до участието на Париж в геополитически проект за присъединяване на Европа към Мюсюлманските средиземноморски щати. Неслучайно списание New Yorker пише за Уелбек: "Той е от онези автори, които карат критиците да изпадат в паника".

"Когато се опитах да се поставя на мястото на мюсюлманин, ми стана ясно, че в действителност хората, изповядващи тази религия, са в напълно шизофренична ситуация. Те не се интересуват много от икономически проблеми. За тях решаващите са по-скоро тези, които бих нарекъл обществени. Не биха гласували като левите - много са далеч от тях. Още по-далеч са от зелените. Достатъчно е да споменем отношението им към хомосексуалните бракове. Десните екстремисти пък отхвърлят мюсюлманите.

Така че какво да правят те, когато трябва да гласуват?", коментира Уелбек пред Paris Review.
"Подчинение" е шести роман в кариерата на писателя. През 2001-а в "Елементарните частици" той заяви, че ислямът е "най-глупавата религия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай