Под прикритие: Гущера vs. Рафаел

Под прикритие: Гущера vs. Рафаел | StandartNews.com

И двамата са "десни ръце" в "Под прикритие" - Гущера на Джаро, Рафаел на Иво Андонов. Единият е ретро мутра с визията и поведението си -Герасим Гергов-Геро. Младият актьор Мартин Смочевски е Рафаел - сив кардинал от ново поколение: изтънчен, находчив и елегантен. Дали ще имат директен сблъсък, кой би оцелял и какъв е пътят към славата, разказват двамата "мафиоти" от враждуващи групировки пред "Стандарт".

Мартин тренира каскади

Мартин Смочевски като Рафаел е престъпник от бъдещето - с изящни маниери, разсъдлив, метросексуален. Има защо. По презумпция в характеристиката на героя е записано, че Рафаел е човек с интерес към биология, медицина, хирургия, но под влиянието на баща му е учил финанси. Получил е сериозно висше образование в чужбина. Но след смъртта на таткото започва да се занимава с това, което иска - попада в подземния свят. Просто защото е пренаситен от всичко, което има. "Хората, които са свикнали да гледат сериала, може би смятат, че трябва да има класически мутри и Рафаел е странна птица в историята. Той е интелигентен, уравновесен, сигурен в себе си", казва Мартин за персонажа си. Макар че се е снимал в "Лов на дребни хищници" и "N1", актьорът се притеснявал в началото. Помогнал му много и Захари Бахаров, който се държал приятелски и му вдъхвал увереност. "Той е като книга, от която винаги можеш да научиш много", казва Смочевски.

Отначало имало идея с Гущера да се сблъскат, но засега май е отпаднала.

Рафаел дава заявка да живее още дълго в сериала, защото е новият тип мафиот, който има какво да каже. Мартин се справя прекрасно и нищо чудно да попадне в центъра на действието в бъдещ сезон.

Мартин Смочевски е израснал в Младежкия театър- майка му работела там. Почти било предопределено каква професия ще избере. Решил го твърдо обаче, след като гледал "Януари". Пробвал се в НАТФИЗ, но не го приели. Започнал работа като сценичен работник в Младежкия. Трупал усещане и знания за професията. А две години, преди да кандидатства, ходел в школата на Бончо Урумов. При втория опит го приели в класа на професор Снежина Танковска. "Бях чувал, че в академията цари дух на свобода, всички са приятели, правят интересни неща по цял ден. Но отначало се стреснах, защото беше като в казарма- от понеделник до неделя, от 9 до 22 часа, няма празници, няма поводи - учехме. Две години минаха, докато се ориентирам. Но това са най-хубавите в живота ми. Запознах с хора, които никъде другаде не можеш да срещнеш. С останалите от класа станахме близки, като семейство сме", разказва Мартин. Спомня си как веднъж във втори курс играли представление и той трябвало за по-малко от минута да се преоблече. Някой му връзва обувките, друг му слага сакото, трети вратовръзка, но в тъмното било трудно и той излязъл накриво загащен, рошав, като клошар. Професорката се ядосала и им се скарала. Държала всичко да е прецизно. Сега Мартин играе в театър "Възраждане". Преди дни беше премиерата на "Фотоапарати" на Пьотр Гладилин. Изявява се и в "Робин", където играе със състудентите си от НАТФИЗ, и в "Ало, ало".

Мартин обича да се движи и тренира каскади близо две години в НСА. Групата води Емил Видев и се учат на акробатика в зала, бойни сцени.

Преди време актьорът не успявал да изпълнява всички задачи, защото напълнял със 17 килограма, а сега е свалил 7 - и то през лятото, докато снимали "Под прикритие".

- Любим филм - "Копой".

- Любима книга - "Майстора и Маргарита"

- Какви суперсили искаш да имаш? - Да чета мисли.

- Ако се видиш с Бог, какво ще го запиташ? - Защо ме е създал и каква е моята мисия на Земята.

- С кого би вечерял? С Ал Пачино и Чарлийз Терон.

За Геро е свирил химна

Герасим Гергов-Геро мира няма, откакто е Гущера. По улиците му подвикват или се спират за автограф и фото. Попадне ли в дискотека, все го дърпат към тяхната маса, все искат да го черпят. Той знае, че това е част от играта и никак не протестира. "Не знам с какво впечатлявам хората- прическата ли, синята фланелка ли, поведението. Но е приятно да те разпознават, да те потупват по рамото", казва той. Геро има куп републикански титли, шести е на световно по гребане и както сам казва: "За мен химна са свирили". Винаги искал да е различен, направо му е като фикс идея и затова от 20 години е с тази прическа. Доста време косата му е била дълга отвсякъде и стигала до кръста. От няколко години я бръсне отстрани и отзад, защото му се заплита и сутрин трудно я вчесва. Дали би си татуирал гущер? "Никога! Имах мечта като дете да си направя, но понеже съм бунтар, за нищо на света не ща да съм като другите. Когато бях в VI клас, исках да си сложа татус на врата. Да бъде баркод, един милион. Но тогава бяха години на преход, не ставаха така лесно нещата. По-късно научих, че Брус Уилис си направил същия и отсякох: "Няма да слагам!". Онзи ден гледам и Брад Пит с моята прическа", смее се Гущера. Не го интересува дали фризурата му е модна, а че на него му харесва.

Би си подстригал косата за роля, ако си струва.

Геро кандидатства в спортното училище в Плевен, когато бил пети за шести клас. Искал да учи в паралелките по футбол, а до този момент тренирал лека атлетика. Покрил нормативите, но не го приели. Отишъл да види резултатите с баща си и треньора му по лека атлетика. Ядосал се много, че го няма в списъците и тръгнал към паркинга. Бил малък, фучащ тип, не гледал къде стъпва и се блъснал в добре сложения Цветан Петков. Световен шампион по гребане. Естествено Геро нямал идея кой е. Човекът го попитал: "Какво става?", а той се изрепчил: "Махни се от пътя ми, да си вляза в колата". Петков се поинтересува какво тренира, а Геро отвърнал: "Нищо". "Искаш ли да тренираш гребане", запитал спортистът и Геро усетил как устата му някак индивидуално от разума изрича: "Да". И животът му отново влязъл в релсите. Цветан Петков прехвърлил документите му в неговия клас. След година Геро станал републикански шампион по гребане. Така от съвсем малък се научил да се справя с житейските ситуации. По цял ден тренировки, уроци - после сам в общежитието, не разчитал на близки. Веднъж на лагер Геро и момчетии акостирали в стаите на момичетата и се отдали на тийнласки. Хванали ги треньорите и ги наказали - освен тренировките, тичали в най-голямата жега, докато другите почивали. Обяснили им, че в тази възраст жените могат само да ги провалят. Геро обаче решил да покаже, че девойките не могат да му попречат и се амбицирал и спечелил тази първа републиканска титла още в края на шести клас.

После се изучил в НСА за треньор по гребане. Киното му било детска мечта, редом с тази да бъде барабанист.

Веднъж негова позната от кастинг агенция го извикала да играе във филм с Долф Лундгрен. Миналата година снимал във втората част на "300" като личен гард на Ксеркс. Няма търпение да се види на голям екран, а премиерата ще бъде през март. Сега Гущера възнамерява да взима уроци по актьорско майсторство и английски.

- Любим филм - "Смело сърце".

- Любима книга - "Първичен инстинкт"

- Какви суперсили би искал да имаш? - Да съм невидим

- Какво би попитал Бог? - За имената на всичките ми прадеди, цялото родословие.

- С кого би вечерял? - С Мерил Стрийп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай