Почина знаменит актьор, обичан от всички в родината му

На 75 години

Почина знаменит актьор, обичан от всички в родината му | StandartNews.com

На 75 години почина известният албански актьор Мируш Кабаши, съобщава БТА.

Кабаши ще бъде запомнен като един от най-големите изпълнители на поезия в Албания, той има и около 100 роли в театъра и киното.

Сред най-забележителните му роли в театъра е превъплъщението му в Сократ в „Последната апология на Сократ”. 

През 1970 г. Кабаши завършва Висшия институт по изкуства в Тирана и започва работа в театъра „Александър Моисиу" в Дуръс. По-късно работи в Албанската обществена телевизия, а след 2002 г. - в Националния театър. От 1985 г. работи и като преподавател в Академията по изкуства.

На Националния фестивал на професионалните театри през 1989 г. Кабаши е отличен като „Най-добър актьор" за ролята на Садуш Незири в комедията „Сянката на другия" от Ружди Пулаха. На Балканския театрален фестивал, проведен в Коринт, Гърция, изпълнява същата роля и отново е оценен като един от най-добрите актьори.

През 1997 г. в деветото издание на Фестивала за експериментален театър, организиран в Кайро, Египет, Мируш Кабаши получава „Златен сфинкс” като най-успешен изпълнител сред хиляда участващи актьори от четиридесет и шест страни по света.

Кабаши е удостоен със званията „Чест на нацията", „Заслужил артист" и „Велик майстор".

Албанските държавни ръководители изразиха своите съболезнования за смъртта на Кабаши, като президентът Байрам Бегай отбеляза в своето послание, че Мируш Кабаши е запазил жива любовта към изкуството в нас.

„Сбогом, Мируш“, написа премиерът Еди Рама в съболезнователното си съобщение, публикувано в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай