Почина Жан-Клод Кариер, който беше измамен у нас

Световният кинаджия написа сценария за „Досието Петров“, но дълго не получаваше хонорара си

Почина Жан-Клод Кариер, който беше измамен у нас | StandartNews.com

Световният сценарист и режисьор Жан-Клод Кариер почина на 89, информират френски медии, цитирайки дъщерята на легендарния кинаджия. Тя е съобщила, че баща й си е отишъл в съня си в дома си в Париж – той не е страдал от никаква болест, уточнява дамата.

Кариер е роден на 17 септември 1931 година в Коломбиер сюр Орб в Лангедок в селско семейство. През 1957 година публикува първия си роман „Lézard“. Ангажиран е от режисьора Жак Тати да пише кратки новели по неговите филми. Малко по-късно започва да създава сценарии и през 1962 година получава „Оскар“ за късометражния „Честита годишнина“. С Луис Бунюел снимат „Дневна красавица“ (1967),  „Дискретният чар на буржоазията“ (1972), „Този неясен обект на желанието“ (1977). Кариер е автор на историите в „Тенекиеният барабан“ (1979), „Непосилната лекота на битието“ (1988), прави „Излитане“ с Милош Форман и много други.

Между тях е и българският филм „Досието Петров“, където французинът е в тандем с живеещия в Париж режисьор Георги Балабанов. Сюжетът е следният. Александър Петров (Михаил Билалов) е актьор в Народния театър по време на социалистическия режим, а съпругата му Мария (Ана Пападопулу) играе на същата сцена. По средата на важно представление Мария не успява да овладее своя нервна криза и избухва публично срещу режима. Това привлича вниманието на агентите от ДС, те я затварят в лудница и принуждават Александър да напусне театъра и да започне работа в погребална служба.

През 2018-та Жан-Клод Кариер изпрати писмо до министъра на културата Боил Банов, в което го информира, че все още не е получил парите си от продуцентите Димитър Митовски и Димитър Гочев, като нарече ситуацията, свързана с проблема "измама".   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай