Почина световен ас на операта

Евгени Нестеренко си е отишъл във Виена след усложнения от Ковид 19

Почина световен ас на операта | StandartNews.com

Оперният певец Евгений Нестеренко почина във Виена на 84 години след усложнения от Ковид 19, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Според последната му воля прахът му ще бъде погребан в Москва. Той е сред асовете на класиката в най-престижните световни сцени - "Ла скала" в Милано, "Метрополитън" в Ню Йорк, "Ковънт гардън" в Лондон. 

Евгений Нестеренко е завършил Ленинградския институт по строителство, а  през 1965 г. - Ленинградската държавна консерватория. Започва кариерата си в театър "Мали опера" (сега Михайловски), след което в продължение на четири сезона, преди да бъде поканен в Болшой през 1971 г., е солист в Ленинградския академичен театър за опера и балет. Киров (сега Мариински театър). Уволнен е от Болшой театър, след като е служил в него 31 години.

Той е герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска награда, народен артист на СССР и камерзенгер, което е най-високата степен на заслуги на певец в немскоговорящите страни. От години Нестеренко е жител на Виена и все по-рядко се завръща в Москва, където е роден на 8 януари през 1938 г. и която много обича.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай