По следите на престъпниците в "Отдел Издирване"

Сериалът започва на 26 февруари със заплетен сюжет и звезден актьорски състав

По следите на престъпниците в "Отдел Издирване" | StandartNews.com

Сериалът започва със заплетен сюжет и звезден актьорски състав. Как изглежда на практика истинската работа на полицайте издирвачи, разказва в „Здравей, България” консултантът и началник на сектор „Издирване” към СДВР – Емил Стоянов.

Обобщената информация показва, че към момента сектора издирва 1790 човека, от които 129 са с влязла в сила присъда „Лишаване от свобода”. „Секторът основно се занимава с издирване на хора и за разлика от другата полицейска работа не е задължително да издирваме само престъпници”, каза Стоянов. Най-често се случва да издирват възрастни хора с деменция и деца.

В сериала „Отдел Издирване” ръководител на екипа е героят на Юлиан Вергов – главен инспектор Камен Петков, а това не е лесна работа, тъй като издирвачите са търсени за всяко едно престъпление. Колко може да продължи едно издирване и колко сложно може да бъде? „Сложността зависи от престъплението и деянието. Обичайно се започва веднага и се работи по „горещи следи”. Реално има лица, които напускат местопрестъплението, бягат, укриват се, тогава се намесва сектор „Издирване”, разясни Емил Стоянов. Той заяви, че лицата се издирват в рамките на 100 г. и ако са осъдени – до абсолютната давност на присъдата.

Героинята на Ана Пападопулу е зам.-шеф на СДВР. Началникът на сектор „Издирване” разказва, че е имал ръководител жена и е бил изключително доволен. „Днес имам в сектора си жени, които по нищо не отстъпват на мъжете”, категоричен е той.

В „Отдел Издирване” ще стане ясно каква цена плащат полицаите-издирвачи, за да са безупречни в работата си. Началник Стоянов заяви, че най-често тя се изразява в пропускането на важни моменти от живота на семействата им, заради налагащото се отсъствие. „Полицията е призвание. Тя е нещо по-силно от самите полицаи. Много пъти съм казвал, че да си полицай е генно заложено – да можеш да помагаш на хората денонощно”, каза той.

Сериалът ще покаже и много съвременни методи на издирване, които използват в действията си и истинските издирвачи. „Светът се развива, полицията също се развива и работим с иновативни методи при разкриване на престъпления, издирване на лица. Категорично това ни помага”, заяви Стоянов.

В работата си стремежът на сектор „Издирване” е да е поне три стъпки по напред от укриващите се лица.

В „Отдел Издирване” участие е взел истинския отряд „Кобра” под ръководството на началник Стоянов. Това е сектор за специализирани тактически действия, който се използва, когато има информация, че лицето е въоръжено и може да застраши сигурността на оперативните издирвачи, проявява агресия и/или е извършило тежки престъпления.

„Отдел Издирване” започва на 26 февруари от 21:00 часа по Нова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай