Писаната църква край Разлог стана хит за туристи

Писаната църква край Разлог стана хит за туристи | StandartNews.com

Сериозен интерес проявяват гости на Разлог към археологическото откритие "Писаната църква" край града. Всеки ден туристи посещават обекта, а много местни хора и деца се включват в помощ на археолозите. Тези дни са намерени антични и средновековни монети, както и фрагменти от стъкло и керамика. Научен ръководител на разкопките е археологът Цветана Комитова от Благоевградския исторически музей. В археологическите разкопки участват възпитаници на СОУ "Братя Каназиреви" в Разлог и безработни хора от общината.

При сондажното проучване на терена преди 8 години, на югозапад от църквите, в търсене на най-подходящото място за изграждане на информационен център експертите попаднаха на градежи, които са част от манастирски комплекс. Става въпрос за раннохристиянска църква от V-VI век. В трите помещения са открити следи от голям пожар. Намерени са още градежи, продължаващи на югоизток.

Радвам се, че след 8-годишно прекъсване отново съм на "Писаната църква", коментира асистент Комитова. Началото на проучването е поставено през 2006 г. със средства, осигурени от община Разлог. През 2007-2008 г. разкопките продължават по проекта "По пътя на ранното християнство". "Разкрихме два вписани един в друг храма - единият е раннохристиянска базилика от V-VI век, а другият - вместен изцяло в нея средновековен храм от края на ХII и началото на ХIII в.", казва археологът. Необходимо е цялостно проучване не само на сградата, определяна на този етап като манастирска, но и на терена около църквите, което ще внесе прецизност не само в датировките, но ще открие по-големи възможности за изследване на целия обект.

Намериха бронзова монета на Никифор I

Бронзова монета от времето на Никифор I Геник и Ставракий (803-811 г.) е открита при спасителни проучвания в западната част на съвременна Плиска. Това съобщи Христина Стоянова, главен уредник в Националния историко-археологически резерват и ръководител на разкопките. Проучването е направено във връзка с инвестиционни намерения на фирма. Работи се в мястото, определено за строеж, където ще бъдат бетонните стъпки на бъдещата сграда. Засечено е ново, непознато до момента селище, което се намира в близост до проучвани във времето болярски имения в западната част на съвременна Плиска.

Родни фотографии в Дома за европейска история

Две фотографии, предоставени от Регионалния исторически музей в Русе, ще бъдат включени в изграждането на бъдещата експозиция на Дома за европейска история в Брюксел. Фотосите представят русенски ученици през 60-те и 70-те години на XX век и ще бъдат част от репрезентацията на темата за училищния живот в страните от Източна Европа в периода на социализма. РИМ-Русе е един от партньорите на Генерална дирекция за комуникация към Европейския парламент в тяхната инициатива за изграждане на Дом за европейска история.

Плевен с 4 нови културни проекта

Комисията по култура към Общинския съвет в Плевен е одобрила четири нови проекта, които ще бъдат подпомогнати финансово от местната управа. Най-висока оценка са получили Регионалният исторически музей с проекта "Възрожденецът Нестор Марков и плевенските будители" и Фондация "Диря", която ще организира за първи път в областния град "Есенен джаз фест - Плевен 2016". Държавен архив ще представи "Календар на времето", а Дружество "Краезнание" - сборник с материали от научна конференция на тема "Плевен и Плевенския край - минало, традиции, духовност". Председател на журито, одобрило проектите, е общинският съветник Петя Василева, председател на Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност". В обсъждането са участвали изтъкнати плевенски творци и общественици.

Откриха важна находка в крепостта "Калята"

Археолози откриха ранносредновековен глинен жарник от Западните Родопи от VI век по време на разкопките на късноантичната и средновековна крепост "Калята" край Якоруда, съобщиха от Националния исторически музей. Проучванията са извършени от екип, ръководен от главен асистент д-р Мариела Инкова от НИМ. Крепостта "Калята" е разположена върху едно от последните разклонения на Западните Родопи. Укреплението е изградено в края на IV - началото на V в. като крепостните стени, градени в емплектон, с бял хоросан върху силно денивелиран терен. През VI в. във връзка със славяно-аварските нашествия е издигната втора, външна крепостна стена от розов хоросан, а подходът към крепостта е променен. Укрепената площ е плътно застроена, поради което крепостта има функцията на укрепено селище. В отделни участъци са разкрити тесните проходи (улички) между сградите. Крепостта е била опожарена през втората половина на VI в., вероятно по време на славянското нашествие през 70-те години на същия век, когато е опожарен и големият център на Места - Никополис ад Нестум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай