Патрик Модиано - 11-ият французин с Нобел (ОБЗОР)

Патрик Модиано - 11-ият французин с Нобел (ОБЗОР) | StandartNews.com

Авторът на "Вила "Тъга" спечели най-престижната литературна награда

Патрик Модиано вече е 11-ият французин, който получи Нобелова награда за литература. Точно в 14 часа българско време днес Академията обяви, че именно той взима приза. Журито му присъжда отличието заради "изкуството на паметта, с която той поражда най-непредвидимите човешки съдби и разкрива жизнения свят на окупацията".

Модиано става известен през 60-те, а в България придобива популярност най-вече с две книги - "Улица "Тъмните магазинчета" и "Вила "Тъга". Роден е в предградията на западен Париж два месеца след края на Втората световна война - от брака на Алберт Модиано, италианец от еврейски произход, и фламандската актриса Луиза Копейн. Родителите му се запознават по време на окупацията в Париж -

вълнуваща любовна история под знака на оръжията

развила се през 1941 г. и вдъхновила немалко от творбите на Патрик. Стилът му е минималистичен, простичък, с честност на изказа, а романите му рядко надвишават 200 страници. Съдбата на евреите, нацистката окупация и загубата на идентичност са от най-често срещаните теми в литературата - той има имиджът и на един от най-добрите автори, писали за Холокоста. Една от най-признатите му книги, "Улица "Тъмните магазинчета" (издадена на български през 1980 г.), разказва за детектив, загубил паметта си. Той трябва да проучи собственото си минало, за да разбере кой е.
Модиано е и носител на престижния приз "Гонкур" през 1978 г., а преди две години получи и националната литература на Австрия. Патрик, който ще прибере и 8-те милиона шведски крони (1,1 милион долара), които отдавна вървят с Нобела, и до днес живее в Париж. Дава интервюта изключително рядко. Последното му е от 2003-та, а тамошните медии отдавна са го обявили за гениален отшелник.
"Модиано е добре познато име във Франция, но не и навсякъде по света. Пише книги за деца, кино сценарии, но предимно романи. Неговите теми са памет, идентичност, време", заяви вчера Петър Енглънд, секретар на шведската академия. Сравнително малка част от творбите на Модиано са преведени на английски. Това вчера

предизвика доста негативни реакции в туитър и фейсбук

сред англоговорящите, сред които имаше и достатъчно необиграни в литературата, че да питат "Кой е Патрик Модиано?".
"Когато се срещнах с него, се учудих - той е останал съвсем скромен човек, независимо от славата и успеха. Никога няма да го засечете на литературните коктейли, които парижките редактори обожават. Няма как да го видите и по телевизията. Модиано говори рядко пред медиите и именно заради това думите му са безценни: той просто не обича да ги пилее", казва журналистът Жулиен Бисон, един от малкото, успели да се доближат до Нобелиста.
Модиано признава, че чете на английски, но го говори трудно. Когато Патрик започва да пише книги, среща сериозна съпротива в семейството. Дебютният му роман "La Place de l'Etoile" дотолкова притеснява баща му - тъй като главният герой е вдъхновен от него - че той се опитва да изкупи всички копия, които са тръгнали по книжарниците. "Никога през живота си не съм си представял, че ще правя нещо различно от писането. Нямах диплома, нищо друго не ми беше интересно. Но е толкова трудно в началото, когато си млад писател... Сега предпочитам да не си чета ранните неща. Не че не ги харесвам, но не разпознавам себе си в тях.

Все едно стар актьор да гледа първите си роли

Едва ли би останал доволен", казва още френският писател от еврейски произход. Една от най-големите трагедии в живота му е смъртта на по-малкия му брат - Руди, който след боледуване си отива едва на 10 години.
Поне сред букмейкърите, въпреки безспорните качества на Модиано, той не бе сочен за фаворит. Няколко дни преди обявяването на наградата битката се водеше между японския автор на бестселъри Харуки Мураками и кениеца Нгуги уа Тионго, които имаха най-нисък коефициент за победа 4:1. Феновете на Мураками за пореден път останаха разочаровани от избора на Академията, тъй като той няколко години поред е сочен за фаворит, но не получава отличието. Сериозно шансове за успеха имаше и Светлана Алексиевич, разследваща журналистка от Беларус.
Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 година. Досега е връчвана 106 пъти, а носителите са 110. Средната им възраст е 64. Най-младият е Ръдиард Киплинг - той я получава през 1907 г. за "Книга за джунглата", когато е на 42. Най-възрастният е британската писателка Дорис Лесинг, която през 2007 г. спечели на 88. От 110 носители 13 са жени. От тях първа е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф, а последната е канадката Алис Мънро, която получи отличието през 2013-та.
Двама души се отказват да получат Нобела - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай