Първа „Златна роза" за Цветана Манева

Първа „Златна роза" за Цветана Манева | StandartNews.com

Варна. Откриването на 32 –то издание на кинофестивала „Златна роза" започна с реверанс към балетния конкурс, който навърши половин век и е с 3 години по-млад от филмовия. Първата „Златна роза" беше връчена на откриването на голямата актриса Цветана Манева, която навърши 70 години.

"Много години, много труд, надежди, разочарования и очаквания съпровождат хората, които правят кино. Желая успех на всички конкурсни филми, а на българското кино пожелавам пътешествието към голямото дарование на всеки творец да продължи. Да не се пропускат нито хората, нито фактите, нито тази безумна година, в която страната ни бе потопена, наводнена, взривена, унизена. Една година, в която видяхме щастието на нещастните и трагедията на богатите. Българското кино не бива да се предава, въпреки че надеждата, че някой ще му обърне внимание, изчезва с всеки изминал ден. Не бива да се предава! Ето, аз съм почти на 70 години, но не се предавам!"

Това беше посланието на Цветана Манева, когато получи отличието от шефа на Националния филмов център Георги Чолаков. Откриването на фестивала започна с ретрофилма „Автостоп" с нейно участие, създаден в далечната 1971 година.

65 филма за 6 дни, 32 от тях ще се състезават за призовете в 2 категории - за пълнометражен и късометражен филм. Международно 5-членно жури начело с родния оператор и режисьор Емил Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай