Паметник на Борис Христов посреща в Старозагорската опера

Паметник на Борис Христов посреща в Старозагорската опера | StandartNews.com

Стара Загора. Паметна плоча с името на световния бас №1 Борис Христов вече ще посреща зрителите и гостите на Старозагорската опера. Паметния знак, който бе поставен на официалния вход на сградата за 100-годишния юбилей на певеца, напомня за една негова визита в Града на липите и операта през юни 1985 г. „Наскоро в един разговор с чужденци с изненада разбрах, че те смятат Борис Христов за руснак, имаме още много да разказваме и показваме за този неповторим талант", посочи зам.-кметът на общината Иванка Сотирова, която откри официлано паметната плоча в петък вечер.

Артистът Нино Луканов, дългодишен приятел на Борис Христов и страстен изследовател и пазител на всичко свързано с него, като председател на музикалното общество, което носи името на певеца, разказа за паметното му гостуване в Стара Загора и срещата с оперната трупа. „Самият Борис приживе неведнъж е споделя, че точно в нашия град е бил посрещнат изключително топло и сърдечно, той не можа да пее на старозагорска сцена, но не по наша вина и ние трябва да се гордеем, че сме се докоснали до този изключителен талант и голям българин", добави Луканов.

В чест на 100-годишната Старозагорската държавна опера показа „Набуко" от Джузепе Верди. Спектакълът ще се играе и в Националния дворец на културата на 17 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай