Откриват паметник на Григор Вачков

Откриват паметник на Григор Вачков | StandartNews.com

София. Скулптура на Григор Вачков ще бъде издигната в градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Откриването на паметника е във връзка с неговата 81-годишнина. Автор на скулптурата е Емил Попов, а отливането и монтирането на паметника е дело на Владимир Житенски. Специален гост ще бъде художникът Светлин Русев, който официално ще открие паметника на днес в 13.00 часа.

Григор Вачков Григоров (26 май 1932 - 18 март 1980) е български театрален и киноактьор, носител на званието "народен артист". Играл е в 41 български филма. Той е роден в Трънчовица, Никополско. Учил е в лозаро-винарско училище в Плевен. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1955). След кратък период във Врачанския театър, започва работа в Държавния сатиричен театър още със самото му основаване.

Дебютът му в игралното кино е в "Дом на две улици" през 1960 година. Сред по-известните филми с негово участие са "Хитър Петър" (1960), "Тютюн" (1962), "Смърт Няма" (1963) "Веригата" (1964), "Старинната монета" (1965), "Горещо пладн"е (1966), "Привързаният балон" (1967), "Бялата стая" (1968). Популярността му идва основно с ролята на Митко Бомбата от телевизионния сериал "На всеки километър" (1967-1971).
Гришата както го наричат колегите, изиграва и драматични роли във филмите "Последно лято" (1974) и "Мъжки времена" (1977). Последният му филм е "Мера според мера", в който неговата роля остава недовършена. Тогава Георги Дюлгеров прави изключителен жест и оставя кадрите такива, каквито са, без въобще да отваря дума за преиграване на героя от друг актьор.

Някои от най-незабравимите му театрални роли в Сатиричен театър са в "Суматоха", "Вражалец", "Юнаци с умни калпаци". Йордан Радичков написва пиесата "Лазарица" специално за него.
Григор Вачков е носител на златен медал за мъжка роля на фестивал за авторски филми в Сан Ремо за ролята на Иван Ефрейторов в "Последно лято" и на наградата на Варненския кинофестивал за "Мъжки времена". Баща е на актрисата Мартина Вачкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай