Неделя,

Отиде си режисьор, син на големия актьор Георги Черкелов

От: Иван Ангелов, сн. Фейсбук -
5965
Отиде си режисьор, син на големия актьор Георги Черкелов
A
A
A

Тази сутрин, на 65-годишна възраст, е починал големият Иван Черкелов (р. на 16 януари 1957 г.) – един от най-талантливите, духовно целеустремени и безкомпромисни филмови хора. Скръбната вест съобщиха от Филмотечно кино "Одеон", предаде БНТ.

Роден е в Ловеч. Син е на д-р Виолета Мишева и на големия актьор Георги Черкелов. Завършил е кинорежисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1982 г. в класа на Георги Дюлгеров.

Иван Черкелов е роден на 16 януари 1957 г. в Ловеч, в семейството на актьора Георги Черкелов. Завършил е кинорежисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1982 г. Дипломната му работа е филмът „Балада“, дебютният му пълнометражен филм е „Парчета любов“ (1988). Следват „Търкалящи се камъни“ (1995), „Стъклени топчета“ (1999), „Обърната елха“ (2006, Специалната награда на журито в Карлови Вари), „Раци“ (2009) и „Семейни реликви“ (2015), на които е сценарист и режисьор.

Филмите му са излъчвани многократно по телевизията. Показвани са на кинофестивали в Германия, САЩ, Канада, Франция, Чехия, Индия и България.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com