Отиде си Георги Коритаров

Журналистът до последно бе на екран

Отиде си Георги Коритаров | StandartNews.com

Журналистът Георги Коритаров е починал след усложнения от коронавирусна инфекция. Скръбната вест съобщи Георги Харизанов.

"Скъпи приятели,Не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как се живее с нея. Вчера се смеехме в ефир. Днес разбирам, че повече няма да се видим. Няма да говорим. Няма да спорим. Няма да мислим заедно, да работим заедно, да четем и да пишем заедно. Щастлив съм, че бях малка част от живота на този велик човек. И той от моя. Ще се опитам да се усмихвам всеки път, когато се сетя за него. Но едва ли ще успявам", написа Харизанов, който е изпълнителен директор на ТВ Европа, където Коритаров имаше свое предаване.

Твърди се, че на 5 април Коритаров е бил откаран по спешност в болница "Токуда", където е дал положителен PCR. Имал е и сърдечна недостатъчност. Проявил симптоми още сутринта по време на ефир, издават негови колеги. Трудно едишал, не можел да се изкашля, сърцето му прескачало и едва довършил предаванет си. Към обяд се влошил и припаднал в редакцията на телевизията. Веднага повикари линейка и го закарали в болница.

Георги Коритаров е бил ваксиниран с първа доза и предстояло тези дни да му поставят втора, казал самият той на началника си Георги Харизанов, когато се появили съмненията, че е заразен с коронавирус.

Георги Стоянов Коритаров е български журналист. Смятан е за един от представителите на качествената и сериозна журналистика.

Роден е на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език в Софийския университет „Климент Охридски“. По време на следването си става сътрудник на Държавна сигурност (ДС) под псевдонима Алберт.

Коритаров владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език.

Журналистическа кариераС журналистика започва да се занимава от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.

През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.

От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия и Радио „Нова Европа“. По Нова телевизия води половинчасово токшоу, наречено „Коритаров Live“, което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ (за известен период сутрешният блок на Нова телевизия е в непрекъсната надпревара за рейтинг със сутрешния блок на Би Ти Ви, чието лице е Николай Бареков.

На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Българският хелзинкски комитет из­лиза с дек­ла­ра­ция в не­го­ва за­щи­та.

От 2010 до края на януари 2018 г. работи в телевизия „ТВ плюс“.

От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“.

Отличията и наградите за дейността му като журналист са впечатляващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай