Остров Св. Кирик опоскан. Минеков погва разбойниците

Министерството на културата и областна управа в Бургас са сезирали прокуратурата

Остров Св. Кирик опоскан. Минеков погва разбойниците | StandartNews.com

Поредна ужасно разкритие за трагичното състояние на част от културно-историческото ни наследство, разкри министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Остров Свети Кирик край Созопол е опоскан и тъне в разруха, съобщи  министърът пред BTV.

От 80  години достъпът до него е ограничен, но въпреки охраната в парчето земя край древния град е проникнато и част от имуществото е разграбено.

"Искам да знам кои са разбойниците, които през едно затворено място, през бариера с охрана са успели да постигнат този грандиозен, разрушителен "успех", заяви министър Минеков. И съобщи, че заради разрухата на острова Министерството на културата и областна управа в Бургас са сезирали прокуратурата.

Островът е необитаем след 2005 г., когато заради реформи в армията се закрива тамошното поделение на ВМС. Там обаче остава великолепната сграда на военното адмиралтейство, която днес тъне в разруха.

Свети Кирик е един от най-значимите български острови и се смята, че именно оттам се е зародил древна Аполония. На острова редовно се провеждат археологически проучвания, а близостта му до Созопол го прави още по-примамлив за иманярски набези.

За спасяването му на Свети Кирик има разработен проект с френски специалисти за превръщането му в световен културен център. От няколко години островът е под юрисдикцията на Министерството на културата, преди това за кратък период е бил под шапката на МРРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай