Оскарови номинации в София

Рийз като американката Черил Стрейд, известен автор на мемоари, есета и романи

Оскарови номинации в София | StandartNews.com

Гледаме номинираните за "Оскар" в категорията "чуждоезична лента" на София филм фест след две седмици. По традиция тя е от най-обсъжданите и интересни теми - дори консервативните щатски академични "старчета" са способни да се изненадат от различни, неочаквани, непредвидими сюжети, да оценят нестандартен киноезик и да се възхитят от майсторството, вече признато от експертите в Европа.

Пръв между равни е широко коментираният "Левиатан" на Андрей Звягинцев, вече получил "Златен глобус", приза за най-добър сценарий в Кан, наградата за "най-добър филм" в Лондон и Мюнхен. Това е съвременна интерпретация на историята за библейския Йов, но пренесена в съвременна Русия. Неслучайно "Левиатан" разбуни духовете на руските управници, които с основание винаги са се страхували от свободомислието на творците.

Естонско-грузинската копродукция "Мандарини" (2014) на Заза Урушадзе е трогателна антивоенна история за естонци, които изведнъж се оказват в нечия чужда война.

"Тимбукту" (2014) на Абдерахман Сисако вече има две награди в Кан. Създаден от родения на остров Мавриций Абдерахман Сисако, филмът стига до сърцата на зрителите не само с магически и стилни образи, но със силата на историята. В сравнително спокойния Северен Мали местните жители водят мирен живот до мига, в който през 2012 пристигат джихадисти и започват да налагат религиозни виждания и да се държат като властни нашественици.

"Моята разходка в дивото" (2014) на канадеца Жан Марк Вале, режисьор на хитовия "Клубът на купувачите от Далас", е също сред отличниците. Има две номинации за "Оскар" - на Рийз Уидърспун за главна роля и на Лора Дърн за поддържаща роля. Черил предприема експедиция на разстояние 1100 мили, за да се излекува от собствения си развод, да превъзмогне смъртта на майка си, да забрави за годините на безразсъдно, разрушително поведение и да възстанови баланса в живота си.

Марион Котиар е номинирана за главна роля за изпълнението си в най-новия филм на братя Дарден "Два дни и една нощ" (2014). Сара е съпруга и майка на две деца, която се възстановява след тежка депресия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай