"Оскари" за истински хора

"Оскари" за истински хора | StandartNews.com

Да пресъздадеш реалната история на велика личност е най-голямото предизвикателство

Светът е в треска. След броени часове за 87 път киноакадемията ще раздава статуетки на отличниците от големия екран. А списание "Ролинг Стоун" събра най-знаменитите актьорски изпълнения, донесли им оскари, чиито прототипи са истински хора.

Ако Еди Редмейн си тръгне със златото към Острова, ще бъде поредният в този списък - той играе покъртително добре гениалния физик Стивън Хокинг в "Теорията на всичко", чийто дух тържествува над материята. Немалко претенденти за най-добра мъжка роля тази година пресъздават също реални личности. Бенедикт Къмбърбач изпълнява сложния персонаж на Алън Тюринг, велик учен, хомосексуален, който разбива немците в "Игра на кодове". Брадли Купър е морският тюлен Крис Кайл в "Американски снайпер". Стив Карел е ексцентричният милионер Джон Дюпонт във Foxcatcher. А в "Селма" се разказва за борбата на Мартин Лутър Кинг афроамериканците от Юга да могат да гласуват. Критиците аплодираха играта на Девид Оулеоу, но той остана без номинация за главна роля. С една дума - Холивуд обича биографичните филми и когато сценаристите ги удари кризата на въображението, винаги могат да се поразровят сред бурния ХХ век и неговите най-важни фигури.

Де Ниро помогна на Скорсезе

През 1980 г. Мартин Скорсезе режисира филма "Разяреният бик", който бе вдъхновен от живота на боксьора Джейк Ла Мота. Сценарият е базиран на биографичната книга за Ла Мота, както и на пикантните разкази на съпругата му Вики за съвместния им живот. За ролята си във филма Робърт де Ниро получи "Оскар" за най-добър актьор през 1981 г. Когато "Разяреният бик" се появява по екраните в САЩ, Ла Мота и Вики отиват да го гледат в малък киносалон в Ню Йорк. След края на прожекцията бившият боксьор се обръща към съпругата си и я пита: "Наистина ли бях такъв?". "Не, беше много по-лош", отговаря Вики.

Но говорейки за играта на Де Ниро, отвъд перфектната му физическа подготовка, ролята му е паметна и заради емоцията, с която успява да влезе под кожата на героя. Търсещи някак мъртви очи, винаги малко сърдит, на ръба, с една дума създава впечатление за човек, така затрупан от собствените си демони, че не може да се наслади на успеха си. Критиците откриват прилика на персонажа с режисьора Скорсезе, който в този момент тъкмо е изплувал от своите си тъмни времена. Резултатът е перфектно съчетание от сложен, истински съществуващ спортист, и актьор, който има смелостта да го играе без прекомерна суета. И режисьор, който умело излива собствената си болка чрез биографията на някой друг.

 

Джулия Робъртс като Ерин Брокович

Филмът "Ерин Брокович" с толкова сексапилната тогава Джулия Робъртс, е създаден по действителен случай и разказва за живота на жената, успяла да спечели най-голямото обезщетение в историята на американското правораздаване. Тя се осмелява да се опълчи срещу огромна компания, която застрашавала живота на стотици хора, и се преборва те да си получат полагащите им се 333 млн. долара. За ролята си във филма през 2001 г. Джулия Робъртс спечели "Оскар".

А ето какво е написала самата Ерин Брокович в имейл до редакцията на вестник "Индипендънт": "Филмът е невероятен, а Джулия Робъртс се справя страхотно с ролята. Никога не съм си представяла, че някой ще се заинтересува от моята история и дори ще я филмира. Вече не си спомням колко пъти съм гледала филма, но винаги, когато си го пусна, се вълнувам и спомените ме връхлитат". Джулия използва пълния си арсенал от умения, а Стивън Содърбърг прави всичко възможно да я притисне така, че тя да играе отвъд блясъка и да разкрие истинската Ерин. Самотна майка, която крещи на децата си, флиртува, бори се с мошениците. Също като реалната Брокович.

 

Джейми Фокс разплака Рей Чарлз

Слепият музикален гений Рей Чарлз почина няколко месеца преди биографичният филм за него "Рей" да бъде завършен. Но той често ходел на снимачната площадка и това, което чувал, много му харесвало. "Просто не мога да повярвам колко е добър", казвал музикантът за Джейми Фокс, който го изигра в лентата. Преди началото на снимките Рей Чарлз дори прекарал няколко часа насаме с актьора и двамата свирили на пиано. Фокс спечели "Оскар" през 2004 г.
Като се има предвид колко пъти Рей Чарлз е бил имитиран през годините, на Джейми му е било нужно много повече от това да се усмихва и да си върти главата напред и назад, за да позлати участието си. Самият той умел музикант, Джейми се фокусира върху това как Чарлз е можел да се загуби в песента си, забравяйки за слепотата и зависимостите си докато е на сцената или в студиото. Той показва всичко в гениалния Рей, наричан и Кръстникът на соула - неговите страсти, чувството за хумор, загадъчност, неговата харизма.

 

Кейт Бланшет влезе в кожата на Катрин Хепбърн

След като Катрин Хепбърн си отива от този свят и академията технически няма как и закъде да я награди повече (тя държи рекорда на актриса с най-много оскари) и тогава те правят друго: отличават тази, която я изиграва.

Кейт Бланшет получава статуетката за играта си в "Авиаторът", в който се разказва за 4-годишна любовна афера на великата Катрин с милиардера Хауърд Хюз. Партнира й Леонардо ди Каприо, а режисьорската палка размахва отново големият Скорсезе.

 

 

 

 

Хелън Мирън и Кралица Елизабет II

Дали Елизабет II е харесала филма "Кралицата", за който Хелън Мирън получи "Оскар" за най-добра актриса, чудеха се критиците.

"Чухме, че го е гледала и е била очарована", отвърна продуцентът на филма Анди Харис в интервю за в "Дейли мейл".

Журналисти от "Сън" обаче твърдяха точно обратното. Те се свързали с хора от обкръжението на Елизабет, според които кралицата е отказала да гледа филма, тъй като й се струвал твърде тежък.

Единственият човек, който вероятно знае истината, е изпълнителката на главната роля във филма Хелън Мирън.

 

 

 

Бен Кингсли разказа за Ганди

Доказателство за убедителния портрет на Махатма Ганди, който Бен Кингсли прави в едноименния филм за индийския политик и духовен водач, е че отнема почти десетилетие на публиката да се отърси от този му образ и да го приеме в друг. Като мафиотския бос Майер Лански в "Бъгси".

За ролята си на Ганди, сър Кингсли получава "Оскар" през 1981 г., а режисьор на филма е Ричард Атънбъро.
Бен се ражда с името Кришна Бханджи на 31 декември 1943 г. в Йоркшир, Великобритания. Артистичното си наименование взима от псевдонима на дядо си Клоув Кинг, който навремето е търгувал с подправки в Занзибар. Баща му е Рахимтула Харджи Банджи, лекар от индийски произход, роден в Кения, а майка му Ана Лина Мари - родена в Англия актриса и модел, има еврейски корени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай