Опашка за световния Цветан Тодоров

Опашка за световния Цветан Тодоров | StandartNews.com

София. Ситуация, сравнима единствено със спомени от близкото минало - десетки хора да чакат на опашка, за да видят любим интелектуалец от една ръка разстояние. Това предизвика Цветан Тодоров с участието си в кръглата маса "Бъдещето на демокрацията в Европа" във Френския културен институт преди вечер.

Хората чакаха с часове отвън въпреки студа, а залата беше препълнена. Философът, който живее в Париж от 50 години и си идва в България съвсем рядко, бе поласкан от масовия интерес към визитата му. Заедно с човека, който ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците във Франция, тук бе и дъщеря му - Леа Тодоров, която представи филма си "Да спасиш човечеството в работно време". Лентата разказва за абсурдните ситуации в Косово, когато Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се опитва да окаже помощ на нововъзникналата държава.

В дискусията участваха посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан и българските колеги на Тодоров - професорите Богдан Богданов, Стоян Атанасов и Боян Знеполски. След изказванията им Тодоров описа и най-големия проблем на демокрацията.

"Исках да кажа няколко думи за това, което аз наричам, по липса на по-добър термин, месианизъм. Става дума за религиозното клонение от средните векове и XVI век. Когато се очаква, че земният рай ще бъде построен в най-близко бъдеще и понеже тази цел е толкова висока, всички средства, които можем да хвърлим за нея, са добре дошли. Ние добре познаваме един такъв месианизъм - това беше комунизмът.

В съвременната епоха след края на Берлинската стена се е формирал един друг вид месианизъм, по-парадоксален, който иска да внесе човешките права и демокрацията с военни средства в страни, чиито ръководители не се държат добре.

Демокрацията обаче не може да се настани насила - тя трябва да дойде от самото общество. Иначе средството се оказва по-силно от целта. Вместо да постигнем тази висока цел, ние разоряваме страната по начин, който не можем да оправим след това - така стана в Ирак и Либия. Страни, които имаха щастието да получат нашите подаръци под формата на бомбардировки. Има и една по-мека форма на този месианизъм, която е видима във филма на Леа.

Той се упражнява не чрез военни, а чрез икономически средства, защото бюджетът на ОССЕ и различните международни мисии в Косово е навярно по-висок, отколкото целият останал бюджет на страната. Така че населението не се колебае дълго какво да вземе от тези уроци - всички ходят на събранията, на които са поканени. Има ли един вълшебен начин да се преборим с тези вътрешни врагове на демокрацията? Не вярвам. Нито чрез някоя нова революция, нито чрез напредъка на технологиите, които променят живота ни постоянно. Вярвам повече в традиционната ценност на образованието и възпитанието. Щом тези врагове са се родили един ден, значи могат и да умрат. Не се отчайвайте", каза световноизвестният философ, литературовед, лингвист и семиотик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай