Очаквано: Украйна спечели Евровизия

България отпадна още на първия полуфинал

Очаквано: Украйна спечели Евровизия | StandartNews.com

С огромна подкрепа от публиката Украйна спечели конкурса Евровизия. Страната събра общо 631 точки, като 439 от тях дойдоха от зрителски вот.

„Тази победа е за всеки украинец. Слава на Украйна!“, заявиха победителите при връчването на наградата. Триумфът на Украйна е до голяма степен очакван, след като страната бе нападната от Русия на 24 февруари. Мнозина предвиждаха, че зрителите ще изразят съпричастност с Киев, именно като подкрепят песента „Стефания“ на група "Kalush Orchestra“, такива бяха и прогнозите на букмейкърите. Българските зрители също дадоха максималният брой точки – 12, на Украйна. В първата фаза на гласуването Комитетът у нас пък присъди 12 точки на Гърция. 

На второ място остана Великобритания и песента на Сам Райдър Space Man. Обединеното кралство водеше убедително след първия кръг, в който гласовете си даваха комитети от отделните 40 страни, но при зрителския вот бе изпреварено от Украйна.

На трето място беше класирана песента SloMo. Изпълнението предложи изключително зрелищна хореография от страна на актрисата и певица Чанел.

Челната десетка се допълва от Швеция, Сърбия, Италия, Молдова, Гърция, Португалия и Норвегия. На дъното пък останаха Германия с едва 6 точки от двата вота и Франция със 17. Русия не беше допусната до участие, като решението за това беше взето само ден след като руските сили нахлуха в Украйна.

България се представи на Евровизия 2022 с песента Intentions, изпълнявана от Intelligent Music Project. В състава на групата влизат вокалистът на Rainbow - Рони Ромеро, "ветеранът" на конкурса - Стоян Янкулов-Стунджи, както и Славин Славчев, Димитър Сираков и Бисер Иванов. Те обаче не събраха достатъчно гласове и отпаднаха на първия полуфинал.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай