Носии и старинни оръжия в юбилейната кампания „Пазител на традициите”

Носии и старинни оръжия в юбилейната кампания „Пазител на традициите” | StandartNews.com

София. Ефектна фотосесия с носии от различни области на България, старинни оръжия и народни инструменти даде старта на Националната кампания „Пазител на традициите"2014.

Мащабната инициатива, посветена на българските традиции във фолклора, занаятите, кулинарията и изкуството, ще отличи за пета поредна година личностите, организациите и селищата носители и пазители на българския дух и ценности. Кампанията се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, а наградите за най-достойните пазители на традициите ще бъдат връчени през ноември.

За да даде личен пример и за пореден път да подчертае, че всеки българин е пазител на традициите, организаторът на инициативата шеф Пеньо Иванов върна лентата назад във времето, за да покаже красотата на българското.
Зелената поляна в столичния Западен парк се превърна в снимачна площадка, на която шеф Иванов засне фотосесия с носии от няколко области на България, любезно предоставени от една от основателките на Танцова школа „Хоро" – Дария Михалкова. За да бъдат снимките максимално автентични, той позира и със старинни оръжия, които осигури Станчо Джумалиев от Дружество „Традиция". Последните са прочути с възстановките на бойни сцени от българската история, и специално за снимките донесоха пушка с инкрустации и седеф, ножове, ками и револвер.

Една след друга шеф Иванов представи пиринска, северняшка, шопска, тракийска, македонска и добруджанска носии, които ефектно съчета с разнообразни народни инструменти - тамбура, джура-гайда, свирка-двоянка, цафара и тъпан. Част от музикалните инструменти бяха предоставени от Танцова школа „Хоро", а останалите – от майстор Мариета Недкова – носител на наградата „Пазител на традициите"2011.

И понеже българинът винаги е обичал вкусната софра след усилената работа, готвачът позира и с традиционите бъклици, лъжици, хаванчета, вино и юзче за ракия.

За петгодишния юбилей на кампанията „Пазител на традициите", в седемте категории ще бъдат преноминирани всички предложени до момента личности, организации и селища, в допълнение с новите номинации. Те ще се борят за призовете в категориите „Фолклор", „Занаяти", „Изкуство", „Кулинария", „Личност", „Организация" и „Селище-пазител на традициите", а имената им ще бъдат обявени до дни на сайта на инициативата (www.pazitelnatradiciite.com ). Всеки ще може да гласува за своя фаворит там и да отличи най-достойните според него.

Шеф Пеньо Иванов и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 изказаха специални благодарности за подкрепата на Танцова школа „Хоро" и Дария Михалкова, Дружество „Традиция" и Станчо Джумалиев, Мариета Недкова – носител на наградата „Пазител на традициите"2011, „Фотогруп" и Стефан Димитров, „Хайлайф", фотостудио „Странд" и Стефан Миленов и Венцеслав Андреев, както и на всеки, участвал и подкрепил кампанията през изминалите пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай