"Нощна пеперуда" - 100 пъти в Народния

Героите на Михаил Билалов и Весела Бабинова влизат във вселенски дуел в "Нощна пеперуда"

"Нощна пеперуда" - 100 пъти в Народния | StandartNews.com

12 000 са гледали досега по света и у нас отличната постановка по пиесата на Пьотър Гладилин

Суперхитът на Явор Гърдев с Михаил Билалов и Весела Бабинова ще се завърти юбилейно в петък на камерната сцена

"Нощна пеперуда", суперхитът на Явор Гърдев по пиесата на живия класик на руската драматургия Пьотър Гладилин, ще се завърти за стотен път в петък на камерната сцена в Народния. В изключителната история за войника Коля Лебедушкин, който не може да си представи живота без изкуство, идеали и морал - и го жертва заради тях, овации обират Михаил Билалов, Весела Бабинова, Христо Петков, Йосиф Шамли и Сава Драгунчев. Във фонограмата звучи гласът на великия Наум Шопов. Екипът има няколко "Аскеера". Може би най-красноречивият и емоционален е този на Весела за изгряваща звезда. Младата актриса партнира абсолютно равностойно на колегите си - тя буквално ври и пламти в образа на момчето, което се събужда като момиче, понесено върху крилата на мечтата за по-различен и красив свят без оръжия, омраза, бездуховност. Весела се справя отлично, както с дамските, така и с мъжките "ангажименти" в екшъна - не само играе балет като истинска професионалистка, но и разглобява автомат Калашников за 6 секунди. Двата месеца, в които се подготвя за Лебедушкин - спечелен от нея, разбира се, с кастинг - тя буквално се носи над земята.

Над 12 000 зрители по света и у нас са гледали постановката от премиерата до днес. "Спектакълът е на световно ниво. Със сигурност ще бъде високо оценен в Москва, Париж, Ню Йорк", вдъхновено заяви Гладилин при гостуването си в Народния за 50-то представление. "Лебедушкин казва: "Не мога без театър. Ще умра без изкуство". Това не е метафора. Познавам много хора, които наистина биха загинали без изкуство. В момента все още някои мислят, че няма проблем да съществуваме без театър, без философия, без книги - само с атракции, с блясък, с телевизия. Но много скоро ще стане ясно, че това е тотална глупост. Много скоро ще се завърнем към живота, изпълнен със съвършенството на духа. В момента в Европа и в света се извършва тотално разрушаване на културата. Появиха се хора, които искат това да се случи пред очите им и плащат за зрелището. Но безумието няма да продължи още дълго. В крайна сметка всеки трябва да реши кога всичко това ще приключи за самия него. За мен никога не е започвало", беше категоричен Гладилин пред "Стандарт". Той неслучайно е лауреат на наградата "Дълг, чест, достойнство".

Декорите и костюмите в "Нощна пеперуда" са на Даниела Олег Ляхова, музиката е на Калин Николов, хореографията е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай