Нирваната на Кокаиновия крал

Нирваната на Кокаиновия крал | StandartNews.com

В затвора Брендо попаднал на медитация и станал йогин

Банев ни учи как да се освободим от заблудите и да постигнем Божествената светлина

Наскоро Тенцин Гяцо, 14-тият Далай Лама, обяви, че може и да не се прероди в следващ живот. Новината разтърси последователите на тибетския будизъм по света, но в България адептите на източните мъдрости нямат грижи. Далай Лама има достоен заместник в лицето на българския духовен учител Евелин Банев-Брендо, който обнародва първия си мистичен трактат "Съзирам душата на България".

Досега за 50-годишния Брендо редица европейски полицейски служби и съдилища са оставали с лоши впечатления. Изкарват го главатар на огромна мафиотска мрежа, снабдяваща с колумбийски кокаин Стария континент. Заради трафик на 40 тона от бял прах той получи 20-годишна присъда от италиански съд. Отделно Румъния също го търси по строго кокаинови въпроси. У нас миналото лято той бе пуснат от съда с мярка за неотклонение "подписка", докато присъдата му за пране на десетки милиони долари се луташе между съдебните инстанции. От юли 2014 г. насам обаче Банев по необясним начин изчезна. Медиите писаха, че Кокаиновия крал е духнал зад граница. Лично бившият вътрешен министър Вучков обаче посочи, че той не е обявяван за издирване.

Тъмните слухове, преследващи бургаския гуру, споменават още връзки със СИК, разстреляни знакови свидетели по неговите дела, за чадъри над трафика на дрога от всяка власт.

"Думите унищожават истината, правдата не може да се изговори, може само да се изживее", учи ни Евелин Банев в новата си книга. Автобиографичният му роман разказва за вълшебното преображение от Кокаинов крал в праведен йогин, устремен към просветлението /нирвана/. Главният герой на книгата Макс е всъщност "другото аз" на Банев. Не е ясно дали авторът е взел името от известния филм "Лудия Макс" с Мел Гибсън, от древния богослов Максим Изповедник или от някой тайнствен тибетски лама. "Животът му преди затвора е бил сензационен - нощни похождения, добри ресторанти, млади манекенки, буйна банда приятели, жадни за приключения. Всичко това се беше превърнало в легенда. За него животът беше спектакъл, беше изпълнен с безкрайност. Максим беше постигнал огромен успех и затова се забавляваше. Притежаваше имения, самолет, колекция от скъпи картини, златни часовници и какво ли още не".

Живях с частичните нагласи,
но те не ми донесоха
пълното удовлетворение.
Отворих очите на разума,
за да видя безпределната
радост, красота и любов...

В затвора някои попадат на хора и стават човеци. За разлика от тях Брендо преживява божествената си трансформация в пълно уединение. "Макс медитираше дълго всеки ден, правеше физически и духовни практики, беше превърнал това отвратително място в своя рай. Водеше си записки, пишеше стихове. Беше загубил всякаква представа за времето. Медитацията беше неговата врата към блаженството. Усещаше с цялото си тяло топлината на Божествената енергия и това му доставяше невероятна наслада", разказва писателят.

Стъпил на пътя на небесната благодат, след излизането от кауша, разпродава всички ценности и самолета, завещава имотите си на децата и се отдава на духовни странствания. Цели 20 г. никой не чува нищо за него. През това време той трупа знания, провежда физически и духовни занимания, живее из пещерите. Резултатът е забележителен: "Цялото му същество се беше превърнало в неговото трето око. Той изпълваше всяко дихание, изпълваше всички, които го обичаха и носеха в сърцата си. Пламъкът в сърцето му беше запален, огънят гореше, душата му изживяваше своето вълшебно тържество".

Въпреки че познава прекрасно Хималаите, Чили, Перу и много още мистериозни места, той са насочва към енергийните центрове в България. "Избра родината си, за да усети мистерията, която символизираше оплодотворяването на Земята от слънчевия Логос", допълва йогинът.

В случай, че МВР или прокуратурата се заинтересуват, то Банев е посочил светите места, които обхожда - Рупите, Белоградчишките скали, Варна, Перперикон, Седемте Рилски езера, Сборяново, Родопите, Мадарския конник, Странджа, Градище, Кръстова гора, Дяволското гърло, Утробата и Магурата.

Ето,
аз се върнах,
зареден и просветлен,
да не поглеждам и
съзирам спомена мъглив,
а да гледам все напред
и да търся истината
със любов...

Връщайки се у дома, героят на Евелин Банев се среща с дъщеря си Анна, на която преподава тайните на хармонията, свързваща цялото човечество с необятния Космос. Разговорите между тях силно напомнят по стил беседите на Буда и Конфуций с техните ученици.

Известно е, че Брендо има две дъщери - Александра и Лара. По-малката - Лара, преди 3 г. бе отвлечена и държана в плен 47 дни, докато баща й бе изправен пред италианския съд. Мнозина скептици или просто паднали люде биха се усъмнили, че бившият Кокаинов крал разполага със знания за нещата извън Наказателния кодекс. Не е така! На щерка си той преподава тънкостите на медитацията чрез дихателните практики пранаяма. "Истинската концентрация се получава, когато спреш дъха си", подчертава наркобаронът. След пранаяма идва ред на мантрата ОМ, левитацията и други начини човек да разгърне окултните сили в себе си. Самият Брендо твърди, че е усвоил изкуството да изпраща съобщения до всяка точка на света, да лекува, да се пренася за миг на различни места - и всичко това само със силата на ума.

Праната /Диханието/ е блясъкът в очите,
тя е силата - енергията, скрита
в мен.
Прекланям се
пред великата царица,
защото тя и днес е тук -
връзката между
физическото и астралното ми тяло,
тя е жизнената сила,
тя е всепроникваща
във всичките му форми
на живот.

Дъщерята Анна получава също така ценни житейски напътствия как да се освободи от оковите на привързаността към парите и социалния статус. Как да заличи страха от съзнанието си и постигне себевладеене, самоанализ и самонаблюдение. "Вече е запален огънят на медитацията в теб - ще придобиеш Божествената мъдрост, която несъмнено ще те отведе до твоята Нирвана...", категоричен е трафикантът с 20-годишна присъда. Следващата спирка, до която Брендо отвежда дъщеря си и читателя, е Самадхи - състоянието на Свръхсъзнанието. То настъпва, когато "Индивидуалната душа се слива с Върховната душа така, както реката се вливаше в морето".

В пътеводителя за мистични пътешественици Евелин Банев разплита последователно мъчните за мнозина философи въпроси относно истината, илюзиите, интуицията, логиката, осъзнаването, страданието, свободата, отговорността и т.н.

Брендо е непоколебим, че чудесата съществуват. Нещо повече, те стават, "когато божествената честота преобразуваше човешката нискочестотна енергия, тогава се случваха чудесата".

Криминалното досие и медитациите не пречат на бургаския аферист да подложи на остра социална критика българските политици. За него те са хора, чужди на себеотдаването, на критичното отношение към самите себе си. Хора, които ценообразуват услугите си, жестовете си, политическите си позиции, цялото си безотговорно и осъдително поведение.

Всички кътчета на неведението
в душата му са осветени
от ярката звезда
на Просветлението

Така или иначе, всичко живо се подчинява на закона на кармата или на съдбата, свързваща отделните прераждания. "Ние, хората, сме вибрации и светлина. Вибрационните ни характеристики са резултат от минали животи и са строго индивидуални. Те са причината за тези животи, те търсят своите съвместимости, както по време на земните ни съществувания, така и отвъд тях", убеден е Брендо. Въпреки горчивите разочарования той си остава патриот. За него България беше повече от метафори - "тя беше музиката и поезията, тя беше енергия, тя беше нещо повече от всички религии, тя беше духовност, тя беше място за усъвършенстване и стремеж към един по извисен духовен живот".
За съжаление българските и европейските полицейски органи продължават да тънат в невежество и духовна нищета и да считат Брендо за крупен мафиотски бос. Недоразвитото им трето око не им позволява да съзрат, че земята ни е благословена по нея да ходи "един от шепата йогински светци, чиято мисия е да изпълват планетата с божествената енергия, да благославят всички хора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай