Неманя Радулович свири Вивалди и сръбски фолклор в НДК

Концертът на топ цигуларя от „Европейски музикален фестивал“ е на 23 юни в зала 1

Неманя Радулович свири Вивалди и сръбски фолклор в НДК | StandartNews.com

Уникална среща на различни култури предлага финалният концерт от „Европейски музикален фестивал“  2019, организиран от „Кантус Фирмус“. На 23 юни на форума гостуват феноменалният цигулар Неманя Радулович и неговият оркестър Double Sens, съставен от френски и сръбски инструменталисти. За зала № 1 на НДК те са подготвили програма, която умело съчетава класически творби и огнени балкански ритми. Виртуозни и завладяващи са интерпретациите, които Неманя ще предложи на публиката, защото той е от най-интересните съвременни артисти, съчетаващи брилянтна техника с модерна визия.  Радулович завзема световните сцени с неповторимо музикално присъствие и външност на рок звезда. „Неговата удивителна техника е само механизмът, чрез който той разгръща музикалната фраза със свобода и интелигентност“, пише за него журналистката Сюзън Лей.

Идеята за среща на европейската класическа традиция и балканския фолклор винаги е била акцент в професионалния път на Неманя Радулович. Роден в Сърбия през 1985 г., той развива своя талант в музикалните центрове на Европа. Като дете чудо, Неманя стъпва на сцената още на 7 години. Първоначално учи във  Факултета по музика и изкуства в Белград, а след като семейството му е принудено да напусне родината си заради войните, заминава за Германия и е приет във Висшето музикално училище в Саарбрюкен. Негови преподаватели са също Салваторе Акардо в Академия „Stauffer“ в Кремона и Патрис Фонтанароза в световноизвестната Парижка консерватория.

Щастливата звезда на Неманя Радулович изгрява през 2006 г. , когато дебютира в парижката зала „Плейел“, заменяйки прочутия Максим Венгеров, който по това време има проблеми с ръката си. Радулович печели награди от няколко престижни конкурса по цигулка и развива активна кариера като солист на най-реномираните оркестри в Европа и по света. Свирил е с Мюнхенската филхармония, Немския симфоничен оркестър – Берлин, Щатскапеле – Дрезден, Токийския симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър „Йомиури“ – Токио, Симфоничен оркестър на Монреал, Испански национален оркестър, Филхармоничния оркестър на Холандското радио, „Камерата Залцбург“ и много други елитни състави. Днес той е ексклузивен артист на най-престижната звукозаписна компания за класическа музика Deutsche Grammophon. „Когато започнах да свиря на цигулка, исках да имам повече свобода, за да почувствам музиката и да я споделя с публиката. Единственото ми желание беше да изпълнявам класическа музика и да й предам образ от нашето съвремие“, сподели Радулович пред БНТ. Освен с виртуозно свирене, музикантът се отличава със забележителен личен стил, който, както казва Радулович, за него е начин на себеизразяване. Той не приема идеята, че класическите музиканти са хора във фрак и папийонка, затова излиза на сцената с кожени дрехи. Говорейки за своята прочута дълга коса, която музикантът носи от 17-годишна възраст, отбелязва, че за него тя има смисъл на някакъв вид броня, благодарение на която може да се чувства на сцената сам със себе си. Стремежът към свобода и желанието за разширяване границите на класическата музика са определящи и за всички програми, които Неманя Радулович предлага на публиката. „Аз се гордея със сръбската музика“, подчертава той. „На Балканите имаме богат фолклор и традиции. Хубаво е да съберем всичко на едно място и да го представим пред света. Западните страни много обичат това съчетание. Вероятно харесват ритъма в нашата музика и казват, че тя е пълна с живот.“

В програмата за София Неманя ще изпълни целия цикъл „Годишните времена“ от Вивалди и нова версия на приказната сюита „Шехеразада“ от Римски-Корсаков, направена специално за него и Double Sens от сръбския композитор Александър Седлар. „За мен „Шехеразада“ е от най-красивите музикални истории“, коментира цигуларят. Той ще допълни класическите шедьоври с  аранжименти на музика  от Емир Кустурица и сръбски фолклор:  песента „Светът е чудо“ от едноименния филм на прочутия режисьор, както и сръбската народната песен „Нишка баня“ са адаптирани отново от Александър Седлар, с когото Неманя работи от години.

Оркестър Double Sens съществува от 11 години. Той е създаден от Радулович с идеята да събере свои приятели от бивша Югославия и Франция. „Много от музикантите в оркестъра имат съпрузи, братя или сестри в чужбина. Ето защо всичко при нас е двойно, откъдето идва и името на оркестъра“, усмихва се цигуларят. С Double Sens той осъществява записи за няколко свои албума, сред които „Фантазия Паганини“ (2013), „Пътуване към Изтока“ (2014), „БАХ“ (2016), „Чайковски“ (2017) и наскоро издадения от Deutsche Grammophon „Байка“ (2018).

Билетите за концерта на Неманя Радулович и Double Sens са в продажбата на касата на „Кантус Филмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК, на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim. Цените са от 30 до 80 лева.  „Европейски музикален фестивал” е от най-значимите форуми в столицата през последното десетилетие.  През годините в него са участвали ярки солисти и ансамбли от световните сцени - Максим Венгеров, Миша Майски, Гидон Кремер, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“...През 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай