Най-любопитното от културния афиш за седмицата

Най-любопитното от културния афиш за седмицата | StandartNews.com

„LIVE на ЧЕРВЕНИЯ ДИВАН" с ПЕТКО СЛАВОВ и приятели

 

Кога: 12 февруари 2014, 22.00
Къде: Sofia Live club


На 12 Февруари ще може да чуем на живо едни от най-любимите български творци, събрани в една обща идея на един червен диван... Акустичен концерт, който ще ви пренесе в друго измерение. Измерение на музика, топлина и още нещо...
"Live на Червения Диван" е идея на музиканта Петко Славов и представлява поредица от акустични концерти. Повечето заснети и монтирани от режисьора Мартин Илиев след една година съществуване музикалната платформа предлага 10 видео клипа в youtube канала си с разпознаващ се вече стил.

 

На 12 Февруари ще имате възможност да чуете всички участвали досега в идеята, а именно Людмила Сланева-ЛОКО, ЛаМарина, Гери Турийска и РУБИКУБ, Ваня Щерева, Георги Георгиев (Остава, Хомеовокс), ОСТАВА, Мила Робърт, DELTA ROOSTERS и AIRBAG.

 

Очаквайте познатите от видео канала акустични версии на любими песни, както и неочаквани колаборации специално изпълнени за събитието в клуба!

 

ВХОД: 10 лева

 

Син портокал от ДЖО ПЕНХОЛ

 

Кога: 11 февруари, 19:30 часа
Къде: Театър 199


Съвременният свят е обсебен от търсенето на разковничета за какво ли не. Всяко лъскаво списание и всяко сутрешно телевизионно шоу отделят значително внимание на теми от рода на "Магията на пирамидите". Отдавна вече подобни въпроси не се считат за запазено поле на езотериката. Науката сериозно е запретнала ръкави да ги преосмисли и приложи за доброто на човека.

 

Психиатрията и психологията не изостават. За да се избави пациентът от токсичните лекарства, от безкрайните словесни мъки в кабинета на разсеяния терапевт... е необходим нов подход в тази област. Окуражават ни да ходим сред природата, да практикуваме любимия си спорт... Има и други подходи. Хомеопатия, кристалотерапия, акопунктура, аромотерапия, всевъзможни масажи, цветодиагностика и цветотерапия.

 

Концепцията за въздействието на цветовете е разработена за първи път от Йохан Волфганг фон Гьоте. Той доказва, че предпочитаните от човек цветове дават представа за моментното му състояние.

 

"Една психиатрична клиника, един експеримент и трима герои разкриват тайните за границите на нормалното.
Абсурдната комедия на съвремието и забавният текст на автора ни оставят "вкусното" усещане за бързата смяна на полюсите в човешката въртележка; за противовесите: нормално/ненормално, синьо и оранжево. Текст, който задава много въпроси за човешкото ни "днес", усилва вибрациите на разбитите ни нерви, истеричния смях и по детски чистата любов. Игра на въображението. В битката за отстояване на "нашата" истина непримиримата ни ярост замъглява собствения ни човешки облик и води до едно: до крайности... Днес ненормалното е норма. Разумът – табу.

 

Приятно гледане и внимавайте: човекът пред Вас не винаги е толкова "нормален" за колкото се представя и Вие не винаги изглеждате толкова "ненормален" за колкото се мислите. Все някъде има сини портокали и... слава богу!"

 

My funny valentine - амостоятелен концерт-спектакъл на Силвия Станоева


Кога: 13 февруари, 18:30 часа

 Къде: Студио 5


В навечерието на Св. Валентин „Ангелите на Касиел" ви канят да се насладите на поредния взривоопасен концерт - спектакъл - по-любовен, по-страстен и по-еротичен от всякога! По време на втория самостоятелен концерт на Силвия Становева ще чуете любимите си парчета, ще танцувате, ще мечтаете, ще желаете, може би ще плачете, всичко, което приляга на любовта! Ще прозвучат неочаквани версии на Принс, Депеш Мод, Джамирокуай, Нина Симон, Джеси Уеър и други велики изпълнители и групи. Всяка песен е история, споделяне, преживяване, различна гледна точка върху „полудяването от любов"!

 

Този път към към музикалния съпорт на Блаж Димитров (китара), Божидар Стоичков (ударни), се присъединяват прекрасните музиканти Теодор Петков- Тото (пиано) и Стефан Здравески (саксофон)! Гост- звездата ще бъде очарователната и талантлива финалистка от X Factor 2013 - Теодора Цончева! „Обещаваме да ви оставим без дъх!", заканват се „Ангелите на Касиел".


Силвия Станоева е ГОЛЯМОТО ОТКРИТИЕ на театралния ни небосклон през 2013 година! Наградата „Икар" за дебют, както и за главна женска роля на фестивала за малки камерни форми за спектакъла "Клер Мадам Соланж" не беше изненада за никого. Както и номинациите за награда "Стоян Камбарев" за „Безспорно и комплексно развития и актьорски талант, за експлозивния вътрешен импулс, за силната телесна, танцова и вокална експресия и техника, за впечатляващото и партньорство с Иво Желев в концертите TOXIC.

 

Вход: 12 лв.


Пласидо Доминго - кралят на операта в София


Кога: 14 февруари, 20:00 часа
Къде: Арена Армеец

Един от най-великите и влиятелни световни артисти за всички времена - ненадминатия тенор с над 140 роли в своята впечатляваща кариера Пласидо Доминго ще дойде за своя първи концерт в България на 14 февруари 2014, по покана на "Болкън Ентъртейнмънт".

 

Светът завинаги ще помни съзвездието тримата тенори – Доминго, Карерас, Павароти. А сега за първи път родната публика ще има шанс да преживее незабравима среща на живо с един от тях.

 

Музикалното събитие в "Арена Армеец" ще бъде подкрепено с виртуозните изпълнения на Софийска филхармония.
На българска сцена легендарният оперен певец ще изпълни не само емблематични арии от свои любими композитори, но и части от оперети, мюзикъли и популярни испански любовни песни.

 

Световният оперен феномен е не само един от най-обичаните и вдъхновяващи артисти, но също и многоуважаван диригент и оперен деятел.

 

Доминго има студийни записи на над 100 оперни произведения, компилации с арии и дуети и оперни антологии.
За своята изключителна работа през годините той е награден с 11 "Грами" статуетки и две латино "Грами".
Има и награди "Еми" за телевизионнни проекти. През 2010 г. Латинската звукозаписна академия го избра за личност на годината.

 

Пял е на най-бляскавите световни сцени, но също така е и дирижирал нееднократно на сцената на "Ковънт Гардън", "Метрополитън", оперите във Виена и Лос Анджелис. Работил е с всички големи симфонични оркестри в света, в това число Лондонския симфоничен оркестър.

 

Билeти: 70 лв. до 180 лв, в мрежата на "Ивентим".


Lilly of the West посреща 14 февруари с любовен суинг


Кога: 14 февруари, 18:30 часа
Къде: Студио 5

Lilly of the West кани феновете си на специален концерт на връх празника на влюбените „Свети Валентин" на 14-ти февруари (петък) от 18.30 ч. в клуб Studio 5.

 

Музикантите са подготвили любовни евъргрийни от 40-те, 50-те и 60-те години, както и песни от техния успешен албум "Swings & Heartaches". Специални гости на шоуто са суинг танцьори от Lindyhop.bg, а водещ на програмата - сладкодумният радиоводещ Тома Спространов. Черешката на вечерта е представянето на новия видеоклип - "Valentine Moon" – специално заснет за празника на влюбените.

 

Лили Друмева сформира групата Lilly of the West през 1996 г. в София. След издаването на дебютен албум, музикантите участват в престижни фестивали в Европа и Америка. През 1998 г. са избрани за "най-добра блуграс група на Европа". Печелят и награди от Световната Блуграс Асоциация в Нешвил. Lilly of the West имат богат репертоар, включващ кънтри, блуграс, суинг, джаз, поп и ирландски и български фолклор. Имат издадени 9 албума, последният е колекция от джаз и суинг стандарти.

 

Любо Киров с концерт в Joy station

 

Кога: 14 февруари, 22:00 часа
Къде: Joy station


Да отбележим празника на любовта с невероятния глас на Любо Киров! "Има ли цветя", "Ще те намеря", "Различен, "Искам", „Мога","Забранена любов" – това са само част от над 20-те хита, които не само завладяха челните места на музикалните класации, но наредиха Любо Киров сред едни от най-успешните и ярки музикални таланти на България.
Авторската оригиналност и неподражаемият стил му носят не само родно, но и световно признание. Най-добър текст за 2013 г., Най-добър изпълнител на годината (2012), Най-добра песен (2007), четирикратен носител на наградата за "Най-добра група", над 150 авторски песни и три пъти заслужено присъствие в световни класации. Концертът ще зарадва отново публиката на Любо познат не само с уникалния си глас, но и със заряда от позитивна енергия на сцената.

 

ЛИЛИ ИВАНОВА - концерт в Операта


Кога: 13 февруари, 20:00 часа
Къде: Софийска опера и балет

Лили Иванова ще пее за пръв път на сцената на Националната опера и балет в София. Уникалният концерт „Любов в операта" ще се състои на 13 февруари 2014 г. от 20.00 ч. – в нощта срещу празника на влюбените Св. Валентин и ще се превърне в подаръка на Лили за верните й фенове.

 

Някои от своите вечни хитове най-голямата звезда на българската поп музика ще изпълни за първи път в нов аранжимент, направен специално за концерта в Операта и под акомпанимента на 15 музиканти, сред които и струнен състав. Уникалната акустика и изисканата атмосфера на Националната опрера, гарантират бляскаво и неповторимо преживяване.

 

От сцената на Операта най-ярката звезда на българската поп музика ще раздава любов с вечните си песни, а за уникалното представление ще допринесат невиждани досега в България светлинни и видео ефекти с извити LED екрани, ползвани от най-големите световни звезди като Мадона например.

 

Билети: разпродадени!

 

SOUTHWICK и компания забиват хип-хоп трибют на J Dilla


Кога: 15 февруари
Къде: club *MIXTAPE 5*

 
За феновете на деветдесетарския хип-хоп и модерния фънк, годината започва с неповторимо и вълнуващо събитие. На 15 февруари SOUTHWICK ще завладеят сцената в голямата зала на club *MIXTAPE 5* като представят специален трибют на легендарния хип-хоп продуцент J Dillа.

 

За да отдадат почит на детройтската легенда, към тях ще се присъединят и Белослава, Спенс, Деси Андонова /Phuture Shock/, Michael Fleming, Jahmmi Youth, Kin Dread, Wah Tony и Mr. Brown Sugar.

 

Осем години след смъртта на J Dilla, част от най-талантливите български музиканти се събират заедно на една сцена, за да напомнят за творчеството и приноса му към развитието на музиката в световен мащаб. SOUTHWICK ще споделят техния поглед върху произведенията на Jay Dee, пречупен през призмата на бандата. Над 30 композиции ще прозвучат в аранжиментите на SOUTHWICK, измежду които и парчета на музикалния продуцент, писани за A Tribe Called Quest, Erykah Badu, Common, The Pharcyde и други.

 


Събитието е и с благотворителна цел – събраните средства от мърчъндайза на артистите, който ще се продава на място, ще отидат за американската фондация, основана от майката на артиста след смъртта му – J DILLA Foundation. Организацията помага на деца, които имат данни да се занимават с музика, но нямат възможност да си го позволят. Към благотворителната акция ще се включат и други артисти, които ще допринесат за каузата чрез изкуството си.
Кредото на J Dilla както в творчеството, така и в живота му е любовта и отдадеността към това, което обичаш и от което се нуждаеш. „Dilla was about love in many formats", казва майка му Maureen Yancey.

 


James Yancey, познат като J Dilla, е американски музикален продуцент, който в средата на 90-те се появява на ъндърграунд хип-хоп сцената в Детройт. Определят го като един от най-влиятелните хип-хоп артисти в музикалната индустрия, заради работата му с A Tribe Called Quest, De La Soul, Busta Rhymes, Erykah Badu, Common, Madlib, Dwele, Mos Def, Bilal и много други. През 2006 г. докато е в болница, на 32-годишна възраст, Dilla довършва парчетата от последния си албум, издаден приживе – "Donuts", който излиза само три дни преди смъртта му.

 

РАЗРЕЗИ - изложба на Иво Бистрички и Симеон Стоилов

 
Кога: 11 февруари, 18:30 часа
Къде: Галерия Credo Bonum

 
Новата изложба на Иво Бистрички и Симеон Стоилов може да се определи с няколко много близки епитета - отблъскваща, скандална и/или брутална. С ренесансово любопитство авторите изследват човешката анатoмия, местата за извършване на оперативни и постоперативни манипулации, анатомичните дефекти и злокачествените образувания в различните им форми и интерпретации, причините и последствията от сблъсъка с тях, липсващите физически белези и скритите психически разрези.

 

Иво Бистрички претърпява сърдечна операция в будно състояние, вижда, чува и усеща това, което се случва с него и вътре в него. По време на нея наблюдава сърцето си на апаратурата, разположена около операционната маса. Смесицата от възприятия, образи, болка и познания за анатомия в този момент е поводът за новите му работи в изложбата. В произведенията си авторът разглежда физиологията на субекта, cъздава сложни структури от анатомичните, физически дадености на тялото, "разказва" по какъв начин „работи" неговият организъм.

 


След живописните творби "Lethal beauty", изобразяващи гигантски ракови клетки, Симеон Стоилов продължава да разглежда проблемите, свързани с онкологичните заболявания и въздействието им върху околните. Липсата на пациента в неговите произведения е заместена с безпристрастни кадри и обекти, заобикалящи и присъстващи около/в него. Неговият поглед е отправен както навътре, така и навън, създавайки документален разрез на отношенията между лекари, болница, пациенти и безпомощни наблюдатели.

 

 

Въпреки различните преживявания и причини на авторите, изложбата визуализира личният и общочовешки страх от смъртта, причинен от различни анатомични аномалии и възможноста/невъзможноста за справяне с него.

 

Atesh Ethno – взривоопасната Балканска рапсодия

 


Кога: 13 февруари, 22:00 часа

 
Къде: Студио 5

Премиерния концерт на Атеш Етно – „Балканска рапсодия". Атешан Йосеинов ще ви завихри с експирементаторския си дух, комбинирайки балкански ритми с jazz, fusion и класическа музика.

 


Виртуозният китарист, който участва в множество проекти с Иво Папазов, Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Стоян Янкулов – Стунджи и още много именити музиканти, сега ще ни поднесе „Огнено етно", както казва самият Атеш, чието име, в превод е именно – „огън". „Интересно е да се добави, че не само музиката, която изпълняваме е компилация от етно вълни, но и самите ние – музикантите сме такива.", допълва още лидерът на бандата.

 


А ето и кои са те:
Атешкан - китара, бозуки, сас, тамбура
Венера - вокал, перкусии
Сандо Сандов - акоредеон и тромпет
Лъки - перкусии и вокал
Митко - контрабас


По време на концерта си „Балканска рапсодия", на 13-ти февруари (четвъртък) от 22.00 ч., в Studio 5, Atesh Ethno ще ви развихрят с най-игривите ритми. Неусетно ще преминат от балкански шлагери, в унгарски мотиви, руско-цигански романси, европейски Gypsy Jazz, Django Rei и ще завършат с обичания от всички фламенко стил. Всичко това, поднесено с „още по-свеж аранжимент и звучене", открехва завесата Атешкан. Всъщност, съвсем на скоро, заедно с певицата Венера Тодорова издават диска „Balkan Fiesta".

Вход: 10 лв.

/View Sofia/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай