Народният готви шест премиери до края на сезона

Диана Добрева с "Балконът на Вазов“ и Боб Уилсън с „Бурята“ на сцена през есента на 2021-а

Народният готви шест премиери до края на сезона | StandartNews.com

Шест премиери до края на сезон 2020-2021 и още поне четири през есента на подготвя Народният театър „Иван Вазов“, това съобщи неговият директор Мариус Донкин. Той представи планираните за първото полугодие нови заглавия, две от които са посветени на 170-годишнината от рождението на патрона Иван Вазов. На 21 и 22 януари 2021 г. на Сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „Плач на ангел“ на Стефан Цанев – моноспектакъл на Христо Мутафчиев, режисиран от Стоян Радев. На 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена премиера ще има „Двубой“ от Иван Вазов. Спектакълът е режисиран от Мариус Куркински и е с участието на Пламен Димов, Павел Иванов, Аня Пенчева, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев.

На 14 март на Голяма сцена e премиерата на музикалния спектакъл „Компанията“ с режисьор Михаил Петров. Продукцията е съвместна с Пловдивската опера. Само 11 дни по-късно – на 25 и 26 март на Камерна сцена ще видим „Бележките под линия“ – авторски спектакъл на драматурга Мирела Иванова, режисиран от Катя Петрова с Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова и Ирина Митева.

През април зрителите в Народния театър ще видят и спектакъла „Пиано в тревата“, посветен на 85-годишнината от рождението на неговата авторка Франсоаз Саган.

Мащабният проект „Нова земя“, чиято премиера бе отложена заради пандемията на два пъти през тази година, има нова планирана дата, която ще бъде в началото на май 2021 г. Спектакълът с режисьор Бина Харалампиева по прочутия роман на Вазов е драматизиран от Юрий Дачев и е посветен на 170 години от рождението и 100 години от смъртта на патрона на театъра.

През 2021 г. е планирана реализацията и на още два изключително мащабни проекта, съобщи още Мариус Донкин. Режисьорът в Народния театър Диана Добрева ще започне на Голяма сцена репетиции на пиеса, посветена на живота и делото на Иван Вазов. Очаква се премиерата на „Балконът на Вазов“, базирана на реални документи и мемоари, да бъде през септември. Автор на пиесата е Александър Секулов.

През юни у нас трябва да започне и първият етап от репетициите на световноизвестния драматург и режисьор Боб Уилсън, който поставя „Бурята“ от Уилям Шекспир. И тези репетиции бяха отложени през тази година заради пандемията и извънредното положение. Предвидено е премиерата да бъде на 17 и 18 ноември 2021 г. През есента на 2021 г., в рамките на сезон 2021-2022 са предвидени премиери и на още две камерни пиеси.

Мариус Донкин очерта и още два важни за Народния театър проекти, планирани за 2022 г. – спектакълът „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, гостуването на Александринския театър и спектакъл с режисьор Валерий Фокин, чиито репетиции трябва да започнат в края на 2022 г. с премиера през 2023 г.

В онлайн срещата с медиите директорът на Народния театър направи обзор на изминалата година, която определи като успешна въпреки трудностите, създадени от извънредното положение. Той очерта и други акценти - създаването на галерия за срещи, представяния и концерти във фоайето на камерна сцена; реализация на проекта Улица на изкуствата и създаването на Градина на Вазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай