Муки замисля филм за Стоянка Мутафова

Дъщерята на великата комедиантка ще пише сценарий за невероятния живот на госпожа „Стихийно бедствие“

Муки замисля филм за Стоянка Мутафова | StandartNews.com

Мария Грубешлиева – дъщерята на Стоянка Мутафова, се кани да пише сценарий за живота и кариерата на великата комедиантка, която пoчинa нa 97 cлeд няĸoлĸo oпepaции. Муки вероятно ще се пробва и в режисьорския екип на бъдещата лента. На 6 декември, Никулден, се навършва година, откакто звездата напусна земната сцена. На датата Бургас почита и Нейчо Попов - нейния духовен баща и трети съпруг на Мутафова, вече официално обявявайки го за свой почетен гражданин. Идеята тръгва от Евгени Боянов, мениджъра на Стояна, който събира документи и подписка с участието на Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Силвия Кацарова, Калин Сърменов, Албена Михова, Александра Сърчаджиева и много други артисти и я внася от името на Сатиричния театър.

Многолюдна панахида за Мутафова няма да има заради епидемията. Паметник от стилен черен гранит вече краси последното жилище на актрисата, погребана до мъжа на живота си Нейчо Попов. Очаква се още един монумент, посветен на Стояна, да бъде вдигнат в Централните софийски гробища – в началото на 44-та алея. Той ще е със снимка на Мутафова и любимия й приятел и колега Георги Парцалев. Калоянчев отсъства, защото неговият гроб е в друг парцел. Стояна е в старата Алея на артистите, където са Кръстю Сарафов и Невена Коканова. Сега Муки и Евгени Боянов разработват проекта, който би трябвало да предизвика усмивки на най-тъжното място в столицата. Двамата вече поставиха паметна плоча на кооперацията, където Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев живеят на съседни етажи десетилетия наред.                           

Муки дълбоко вярва, че Стояна и Нейчо са щастливи заедно някъде из небесните поляни и не се съмнява, че я закрилят. Тя ги сънува периодично, но казва, че времето няма как да излекува болката от физическото им отсъствие. „Това е най-тежката година в живота“, признава Муки за времето, в което е без майка си, с която винаги са били неразделни. Миналото лято лекарите три пъти връщат Стояна от прага към отвъдното, защото тя все още не е готова да остави дъщеря си сама, макар че отдавна се изкушава да отлети към Нейчо Попов, за когото страда в продължение на почти половин век и не поглежда друг мъж. След като Муки най-после осъзнава, че вече трябва да пусне майка си, изпада в шок пред неизбежното. В дните след кончината й започва да пуши, забравя да се храни и пие само успокоителни. В месеците, в които постепенно се съвзема, но не може да приеме, че Мутафова не е до нея, Муки постоянно я споменава.  „Стига се до там, че хората вече не ме понасят. Та кой иска да слуша непрестанно за последните й дни, за това как е починала в болницата и други подобни. Истината е, че остаря изведнъж. Внезапно. В никакъв случай не искаше да се превърне в баба, която тежи на близките си. Бе толкова активна и жизнена, че не успя да понесе старостта. А само една седмица преди да се разболее игра в „Госпожа Стихийно бедствие“. Как да не говоря за нея - само спомените повдига духа ми“, споделя Муки.

Междувременно стана ясно, че книгата за Стоянка Мутафова от Милена Нейова, съпругата на някогашния шеф на Сатирата Рашко Младенов, има нов тираж, но с различна корица. Изображението на актрисата в предишния – шарж на Рада Миладинова, дъщерята на Марта Вачкова, разпали лют спор между Муки и авторката. Припомняме, че Грубешлиева и Евгени Боянов са крайно недоволни от липсата на договор, който урежда авторските права върху интервютата на Стояна, залегнали в томчето. Муки коментира, че не иска да се заяжда със семейството на Григор Вачков, тъй като претенцията й към Марта и Рада е само морална, докато отношението й към Милена Нейова е съвсем различно.  

Мария Грубешлиева дели самотата си най-вече с Евгени Боянов. Брат й Божил, който е от другия брак на баща й Леонид Грубешлиев, живее в Ню Йорк. Двамата не се чуват по телефона, не се търсят в социалните мрежи. Преди години се смята, че враждата им се базира на спор за бащините им имоти. Говори се, че Муки е ощетена заради Божил, но всъщност Стояна е тази, която е против дъщеря й да общува със сина на биологичния си родител.

Неотдавна из София се понесе още един слух – че на Муки й се иска да поеме ролята на „Госпожа Стихийно бедствие“, но самата тя отхвърли мълвата, убедена, че Стояна няма да одобри.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай