Мощен женски отбор с премиера в Народния

Мария Каварджикова дърпа конците в "Бележките под линия" на Мирела Иванова

Мощен женски отбор с премиера в Народния | StandartNews.com

Мощен женски отбор предлага отлично удоволствие за душата на камерната сцена в Народния театър. Десет дами „произвеждат“ премиерния спектакъл „Бележките под линия“ – шест на сцената, другите - зад нея. В пиесата на известната поетеса Мирела Иванова, режисирана от Катя Петрова, героините са от различни поколения, но с идентичен хъс крепят на крехките си рамене своя необикновен свят, изпълнен със самота, заедност, любов и замлъкнали, заседнали в гърлото спомени и мечти... Всяка мъкне стигмите на разполовените биографии, романтичните копнежи, семейните разриви, социалните си роли и професионалните си успехи като непосилни раници. 

Публиката се наслаждава на игровия прочит на съвремието, нагнетено от все по-фалцетните крясъци, от липсата на обич и разбиране помежду ни. Една майка - звездата Юлия Знеполска, и трите й дъщери - близначките Биляна и Бистра и изтърсачето Нина, въвличат в трагикомичното си битие и ценностен хаос още две съучастнички: актрисата Лора и собственичката на бутик Магда. Поводът привидно е празничен – но празникът, който ги събира,  се преобразява  в безмилостна арена за всички отложени през годините битки, премълчани истини, несподелени тайни, натрупани огорчения и непоносими вини. В тази толкова неистова война между генерации и възгледи победител може да бъде само любовта, ако все още притежаваме силата да я призовем. Какъв невъзможен дух и неугасваща енергия водят тези шест дами през веселия ужас на съществуването, какви красиви, смешни, поетични  и абсурдни подробности им позволяват да крепят равновесно живота, да бъдат негово вълнуващо продължение? В ролите са Мария Каварджикова, Вяра Табакова, Ана Пападопулу, Параскева Джукелова, Илияна Коджабашева, Ирина Митева.

„Всяка по свой начин е и надарена, и ограбена от живота. Битието им е заплетено в общ възел. Въпреки всичко, което ги свързва, между тях има огромна емоционална пропаст. Около кръглата маса за рождения ден на 20-годишната дъщеря е събран целият лагер на противодействие. Премълчаният гняв, заключените чувства избухват с пълна сила. Децата са безпощадни. Порасналите момичета раздават правосъдие - укори към майката, съвети, компетентни мнения. Случило се е нещо непоправимо. Дали не е дискредитиран идола на майката? Свидетели сме на страстни словесни спорове за смисъла и начина на живот, за нравствените ценности, за възпитанието. Това е история за човешката уязвимост, за болезнената потребност от обич и топлина, за крещящата нужда от близост в изпълнено с напрежение консуматорско общество. Гореща пиеса с много енергия, неизличима горчивина, но и с хумор, смях и абсурдни ситуации“, коментира Катя Петрова.

„През годините у мен се скупчиха толкова много събития, съдби, споделени разкази от близки или непознати, видяно, чуто, преживяно, струпа се толкова свръхсгъстено човешко време, че бе невъзможно да не го разкажа, изкрещя или възпея, да не го овладея или запомня през своя опит. От поезията се научих на трепетно търпение и ненасилие към думите: понякога с години нося стих, метафора или изречение, забито като болезнен гвоздей в съзнанието ми, докато се появи знак, който да призове автентичния жанр, за да се преизпълня с неотменимото неспокойствие на писането. Стихотворенията се създават по един начин, разказите по друг, пиесите – по трети. С множество настойчиви гласове, които не спират да говорят в теб, особено в сумрака на зазоряването. Стига нещо или някой да ги отключи. „Бележките под линия“ е моят личен прочит на сложното ни и интересно време, с всичката му недоизказаност, необясними личностни счупвания и зараствания накриво, с безмерните му олюлявания между възторга и нихилизма, между плача и смеха. Моята лична възхвала към жените, които с възхитително въображение и жилав стоицизъм изнесоха върху раменете си непосилието на живота и останаха изправени. Моят личен принос към веселия ужас на съществуването“, мотивира се Мирела Иванова, която е и драматург в Народния театър. Анна Пампулова е хореографът, а Михаела Добрева е създателка на мултимедията. Все пак в проекат има и двама господа – художникът Борис Далчев и композиторът Христо Йоцов. Следващите представления са на 25 април, 4, 21 и 27 май, 3 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай