Морфов прави "Одисей"

Морфов прави "Одисей" | StandartNews.com

Шефът на академичната трупа Павел Васев реши да бъде щастлив пенсионер
Първата част от мащабната сага е за Троянската война - премиерата е през януари

Александър Морфов най-после започна нов спектакъл на голямата сцена в Народния. Първият режисьор на академичната трупа избра "Одисей" - дали по Омир, дали по Джойс, тепърва ще става ясно. Проектът се очертава в две части - така, както се правят най-мащабните класики в Англия и Русия. Първата половина от сагата ще е посветена на Троянската война, а премиерата е планирана за януари. Начело на звездната чета е Деян Донков. В древногръцките и съвременни страсти се набъркват още Стоян Алексиев, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Деян и Дарин Ангелови, Рени Врангова, Албена Колева, Радена Вълканова... Морфов ще пусне в екшъна и нови лица - Ленарт Докле и Велислав Панов. Първият все още е подвластен на НАТФИЗ, а вторият вече се появи в представление на Народния - "Свобода в Бремен" на Фасбиндер във версия на Григор Антонов. Всъщност Велислав нашумя покрай сериала на Нова "Отплата", в който доста добри актьори се опитваха да спасят традиционния за тукашните тв продукции слаб сюжет и още по-ужасяващ диалог. В Народния явно са го харесали, след като в събота ще дебютира в "Дон Жуан" - като Сганарел, вместо отличния в тази роля Захари Бахаров. Няма съмнение, че оттук нататък по-големият брат ще играе само в пожелани от него постановки, ще заработва в националната лотария и ще очаква агентът му в Лондон да открива ангажименти. При това по-значителни по време и надписи от руския офицер в "Пазители на наследството" на Джордж Клуни, въпреки че макар и за минута, Захари там си беше доста ефектен и точен. Жалко обаче че повече няма да бъде Сганарел - и всичко останало, от което вече се е отказал или смята да се откаже.

В Народния се случва и нещо фундаментално - Павел Васев вече се изживява като щастлив пенсионер. "Доволен съм от живота", каза днес директорът на първите ни артисти от любимата си селска кръчма. "Предстои конкурс, в който не смятам да участвам. През близките месеци ще обърна внимание най-вече на себе си", категоричен е режисьорът, който открай време е свикнал на ръководи. От министерството на културата вероятно скоро ще пуснат дата за предстоящото състезание, което логично и закономерно ще изправи част от гилдията на нокти. Последната засега фаза в битката за влияние ще се разгори до броени седмици. Говори се, че за горещия стол в конкуренция ще влязат Виктор Бойчев (настоящият заместник на Васев), Пламен Марков, Борислав Петранов (оглавяваше дълго време "Витгенщайн" във Виена)... Сигурен кандидат е Калин Сърменов. "Има ли конкурс, отивам. Няма да е лесно и леко", не се колебае екслидерът на Сатирата.

В събота на камерната сцена на четвъртия етаж от 19 и 30 часа в спектакъла на Михаил Петров "Обир" се завръща Ева Тепавичарова. Дамата с огнената коса, чиято звезда изгря в "Столичани в повече", излиза отново пред публика след раждането на втория си син. Миналия сезон представлението вървеше в "Сълза и смях". Всъщност то е единственото заглавие, което засега е "прибрано" в театъра-майка, след оттеглянето на Народния от вече откритата сцена на "Раковска". В ролите са Георги Мамалев, Михаил Петров, Христо Терзиев, Виктор Танев.

"Парадоксите и абсурдът в "Обир" са по-достоверни от реалността. Написана като "комедия на обноските", пиесата на Джо Ортън е и блестящ социално-политически трагикомичен фарс с криминално-сантиментални оттенъци в стил "неодекаданс". Опасно-весела приказка за тоталното разложение и морално-икономическата разруха, поднесена с невероятно чувство за хумор", казва Мишо Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай