Момиче се опълчва на традициите

Момиче се опълчва на традициите | StandartNews.com

Героинята от "Жалейка" отрича траура и скандализира селото

"Жалейка" на Елица Петкова спечели на тазгодишното "Берлинале" специалното признание на журито в категория "Генерация 14 плюс". Пълнометражният игрален дебют на студентката по режисура в Берлинската академия е за млада жена, която търси своето място под слънцето, освободена от предразсъдъци. 17-годишната Лора живее със семейството си в планинско селце, където времето сякаш е спряло. Когато баща й умира, съселяните очакват от нея да се отдаде изцяло на дежурната скръб. Лора трябва да носи черно, да спре да слуша музика и да изпълнява безропотно множеството ритуали на траура. Вместо това тя иска да живее безметежно, непринудено и весело. Вината й е, че не плаче. Присъдата на общността е Лора да приеме ролята на сирак и жертва.

"Жалейка" е заснет в България с подкрепата на НБУ от екип с наши и немски студенти. Извън тях в лентата участват още продуцентът Светослав Драганов и актрисата Снежина Петрова, а Елица Петкова е и сценарист на филма. В ролята на Лора е 23-годишната Анна Манолова от театралния колеж "Любен Гройс". Избрана е след кастинг между 40 актриси.

"Анна е много прозрачна. Тя е истинска, в нея няма никаква суета", казва Елица. Мотивацията на журито на "Берлинале" е следната: "Бяхме силно впечатлени от умелия подход, чрез който са представени културните промени и сблъсъкът на новите и старите ценности в градче в Европа. Филмът впечатлява със своя изключително добър поглед върху детайлите, с натурализма, със завладяващата история, с отличната игра на актьорите",

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай