Мистериозната дама с ветрилото на Климт се завърна във Виена

Картината е частна собственост, не е показвана в австрийската столица от 100 г.

Мистериозната дама с ветрилото на Климт се завърна във Виена | StandartNews.com

Основната атракция в мраморните зали на музея „Белведере” във Виена в момента е картината „Дамата с ветрило”, която се смята за последната завършена картина на Густав Климт. Тя е била все още на статива на художника в последното му ателие в Хийтцинг, когато той умира през 1918 г. 

За последен път виенчани са могли да видят картината през 1920 г, когато е била изложена в сградата на сегашния МАК музей. „Дамата с ветрилото“ е частна собственост и собственикът е анонимен. А сега след 100 години се връща във Виена и ще остане до 13 февруари 2022 г. в родината си. 

От картината лъха изискана елегантност, мъдрост и дистанция, отразяваща се само в едва забележимата усмивка. Но коя е жената, изобразена от Климт? Със сигурност може да се каже, че това не е някоя от известните дами от виенското висше общество от онова време, които често са рисувани от художника. Казват, че Климт се е стремил да направи обобщен портрет на хубавата виенчанка, съобщава БНР.

Изложбата е разделена на две части. В първата част картината ще бъде представена заедно с други творби на художника от последния му период, докато втората част е посветена на влиянието на японското и китайското изкуство върху по-късното творчество на Климт.

Изложбата може да бъде видяна до 13 февруари 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай