Министър Кръстев обеща в Шумен финансиране на археологически обекти

МК ще съдейства за проекти в МРРБ

Министър Кръстев обеща в Шумен финансиране на археологически обекти | StandartNews.com

Министърът на културата Кръстю Кръстев проведе работна среща с ръководителите на културни институти от Община Шумен и областта на 17 януари. Той разговаря също с областния управител проф. Добромир Добрев и с кмета на Шумен проф. д-р Христо Христов, както и кметове от областта.

В разговора от страна на Министерството участваха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, както и директори и експерти от ведомството.

По време на разговорите бяха обсъдени конкретни казуси, като възможностите за приоритизиране на финансирането за големи национални археологически обекти и тяхното управление. А също и казуси, свързани със състоянието и опазването на материалното и нематериалното наследство в областта, както и бяха очертани общи приоритети в съвместната работа на администрациите в сферата на културата през настоящата година.

Дискутирано бе финансирането на проекти на държавни и общински културни организации и структури с цел създаване и развитие на културни продукти; насърчаването на културния туризъм през цялата година; набелязани бяха мерки и дейности за подобряване на сътрудничеството между местната и централната власт в тези направления.

Кръстю Кръстев подчерта, Министерството на културата е на разположение да съдейства на общинските администрации при разписването на проекти, с които да кандидатстват в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство  арх. Петров насърчи местните власти да използват безплатните консултации, които Институтът предоставя за граждани, инвеститори, проектанти и главни архитекти на общини по проекти за намеса в обекти на недвижимото културно наследство.

Министерството на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област по отношение на културата. Тези срещи изграждат доверие между нас, дават ни възможност да решаваме конкретни казуси – това е, което цели Министерството. В нашия ресор тази година ще бъдат инвестирани повече средства и всички общини трябва да бъдат подготвени за това. Част от правителство съм, което има много добро отношение към културата, но заедно с вас имаме да извършим сериозна работа, за да се получи и сериозен резултат, а не да връщаме неусвоени пари обратно в бюджета. Това сподели министърът на културата Кръстю Кръстев. От своя страна зам.-министър Виктор Стоянов постави акцент върху необходимостта от пряка ежедневна работа между централната власт и общините, защото действията „на парче“ биха били неефективни.

Общините и Министерството на културата ще обмислят и създаването на общ интегриран проект за развитие на културното и историческото наследство в област Шумен. Идеята е да се работи в партньорство и в проекта да бъдат включени знаковите за област Шумен обекти от нематериалното културно наследство. Това обявиха на съвместен брифинг след срещите министърът на културата Кръстю Кръстев и областният управител проф. Добромир Добрев.

Министърът на културата разговаря и с ръководители на културни институти, както и с представители на читалищата в региона.  Участниците в срещата получиха разяснения относно процедурите за финансиране със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Бе отбелязано, че Област Шумен е много активна по отношение на опазването на живите човешки съкровища и се включва в процедурите за номинации, организирани от Министерството на културата.

В края на посещението си в Шумен министърът на културата Кръстю Кръстев инспектира и сградата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ и разговаря с директора му Илия Виделинов. Театърът е основен организатор на Фестивала за нова българска драма „Друмеви театрални празници“, а миналата година бе и финансово подкрепен по програми от Министерството на културата за осъществяване на събития. Виделинов показа обособения „Комеди клуб“ в театъра и специалния кът за деца. Директорът сподели, че за 2023 са поставени седем нови заглавия на голяма сцена (за възрастни) и седем - за детска публика. Илия Виделинов сподели също, че каналът на театъра в “Spotify” за детски приказки се радва на голям интерес.

Днес работното посещение на министър Кръстев продължава в Разград, където с кмета и с областните управители ще обсъди приоритети в съвместната работа на администрациите в сферата на културата през настоящата година, а също ще разговаря с ръководители на културни институти от областта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
39old
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи