Министър каза радостна вест! България получава подкрепата на Германия

При посещението на Кръстю Кръстев в Германия

Министър каза радостна вест! България получава подкрепата на Германия | StandartNews.com

Подкрепа от Германия за България при поставянето на въпроса на ниво ЕС за
подпомагане на санирането на стари сгради, свързани с изкуството и културата; съвместна работа и взаимна подкрепа на идеи и решения за подобряване работата на културния сектор на ниво Европейски съюз; обща работа в рамките на ЕС по темата „култура за паметта“, свързана с отработване на различни исторически травми – това договори министърът на културата Кръстю Кръстев с държавния министър по въпросите на културата и медиите г-жа Клаудия Рот, с която проведе среща в рамките на работната си визита в Германия, предават от Министерството на културата. 

По време на разговорите в Берлин, в които взеха участие зам.-министърът на
културата Амелия Гешева, посланик Григор Порожанов и директорът на БКИ-Берлин Борислав Петранов, бяха обсъдени още механизмите на действие на т.нар. „културен паспорт“, осигуряващ широк достъп до култура за гражданите. Министър Рот сподели германският опит в тази посока и посочи, че, наред с други положителни ефекти в Германия, се забелязва и нарастване на интереса към книгата от младите хора. В тази връзка министрите Кръстев и Рот обсъдиха възможността такъв „културен паспорт“ да се подкрепи от Европейската комисия и да се въведе от всички страни членки на евросъюза.

Министър Кръстев се договори с министър Рот да получим по-детайлна
информация по отношение на социалното осигуряване на културния сектор в
Германия, включително и за независимия културен сектор – съществуващите практики, които се усъвършенстват в момента и са ключови за Германия в тази посока.

На срещата бяха обсъдени и проекти, свързани с целите на зеления преход и
постигането на икономика с нулеви нетни емисии. Министър Кръстев предложи да се обмисли общ проект на страните членки на ЕС, чрез който да се осигурят средства за подпомагане на санирането на стари сгради, свързани с изкуството и културата, така че да се подобри екологичният ефект от тяхната работа. Министър Рот отбеляза, че на този проблем не е намерено решение в Германия и, ако България направи предложение пред ЕК за подобна програма, то те ще ни подкрепят.

Германската министърка на културата Рот отправи специална покана към министър Кръстев да открие заедно с нея престижния фестивал „Берлинале“, като пожела успех на българските филми. Припомняме, че участието ни на тазгодишното издание на авторитетния кино форум е в официалната селекция – с “Arcadia”, и в съпътстващата програма – с „Парчета живот“. 19-годишната актриса от Пловдив Маргарита Стойкова пък бе избрана за „Изгряваща звезда на европейското кино за 2024“, което поставя страната ни на фокус и в програмата „Европейски изгряващи звезди“.

В „Берлинале талънтс“ пък участие ще има младият режисьор, хореограф и продуцент Коста Каракашян. В тази връзка министър Кръстев и министър Рот се договориха за съвместна работа по представянето на творци от двете държави на различни фестивали.

В края на срещата министър Кръстев отправи покана към министър Рот да направи работно посещение в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Sownola
преди 1 час

Вы очень полезный сайт; не мог сделать это без тебя! взгляните и эту страничку и дайте ей оценку http://www.dong-joo.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=620410 брауни бисквити http://www.clean-ace8.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=261299 дерматолози софия цени https://www.imdipet-project.eu/groupes/%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5/ софия перални за вграждане цени https://toripedia.info/index.php/%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%D0%A0%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%9B%D0%B0%D1%81%D1%82_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82 почивка на море в римини =0090=0=

Откажи