Минеков с драстични промени в министерството

Спира предприятията, носещи забуги

Минеков с драстични промени в министерството | StandartNews.com

Драстични мерки в министерство на културата предприема проф. Велислав Минеков. Ще спра предприятията, които носят загуби, отсече той в интервю за Нова тв.

„В Министерството на културата е имало множество от хора, които са били принудени и оставени да не вършат нищо. Само от сценични изкуства загубите са близо 20 млн. лв. за тази година. При този нещастен бюджет на Министерството това е ужасяваща цифра. Има и други загуби от няколко предприятия. Когато ги събера, те минават 100 млн. Решението е чудовищно – да спра предприятията, които носят загуба“, обяви проф. Минеков. И допълни: „За съжаление, аз съм тъжен наследник на Министерството на културата”, 

„Да си представим, че става дума за театър, опера, какво да направя, дайте ми съвет. Представете си, че ваш близък е вманиачен и играе хазарт и загубите стават все по-големи, вие какво ще направите? Това някак са законни загуби, законно унищожение. За разлика от всички предишни министри, ще давам всяка седмица пресконференции и ще се отчитам. Ще трябва да е в края на седмицата, за да има нещо, което се е случило. Ще давам отчет какво се върши”, заяви професорът. И се обърна към журналистите от Нова тв: „В никакъв случай да не прекъсвате предавания, за да излъчвате моята пресконференция.“.

Така той върна лентата към БНТ, която прекъсна програмата си заради брифинг на ГЕРБ. Минеков заплаши тогава, че ако това продължи ще поиска оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Според министъра в националната телевизия не трябва да се допуска такова прекъсване на програмата, за да се излъчват пресконференции на политически партии.

Определението „мисирки“ към журналистите е отвратително“, заяви Минеков, припомняйки епитета, лепнат от бившия премиер Бойко Борисов.

Проф. Минеков обясни, че е оптимист за бъдещето на България след предсрочния парламентарен вот.

„Няма да стане лесно, защото това, което претърпяхме през последните 10-12 години, е ужасяващо. Последствията са като след война, като след чума. Лечението ще продължи. Агонията на бившите управляващи - също. Но имаме шанс да направим нормална държава”, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай