Минеков пак подхвана НДК

Клати ли се столът на Борислав Велков

Минеков пак подхвана НДК | StandartNews.com

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков е провел днес тежък разговор с ръководството на НДК, като основната тема е била как е бил натрупан колосалният дълг от над 80 милиона лева. Това стана ясно от думите на министъра, който в понеделник вечерта даде интервю за "Алтернативата" с Лили Маринкова. По информация на Lupa.bg на срещата са присъствали председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков и изпълнителният директор на Двореца Ангел Митев.

От думите на министъра на културата стана ясно, че проверката на похарчените 45 милиона лева за ремонт на Двореца не се отнася до управлението на Мирослав Боршош, а за периода след това и най-вече за похарчените средства по време на европредседателството на България. "Г-н Боршош не представлява кой знае какъв субект в сравнение с това, което се е случило", каза проф. Минеков, говорейки за назначените от него проверки в НДК. Министърът на културата призна, че няма идея как може да бъде платен огромният дълг на НДК. "Да ви кажа честно хващам се за главата. Дайте ми съвет", бе откровен той пред водещата Лили Маринкова.

На въпрос може ли да бъде приватизиран НДК, служебният министър на културата бе категоричен, че той няма да допусне това да се случи. "Бяха ми обяснени едни схеми, според които невъзможното може да стане възможно, а ние през годините сме били свидетели на подобни неща", коментира той. Проф. Минеков отново попита как така през 2009 г. НДК решава да подари два етажа, т.е. близо декар, на партия ГЕРБ с аргумента, че тези два етажа са отпаднали от необходимост.

Очаква се шефът на НДК Борислав Велков да е поредният уволнен висш чиновник. Той зае поста "Председател на Съвета на директорите на НДК" тихомълком през 2017 г. на мястото на отстранения поради политически причини Мирослав Боршош. Велков бе личен избор на тогавашния министър по европредседателството Лиляна Павлова и на тогавашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Засега единствената причина Велков да стои все още на поста си е, че България е домакин на срещата на върха на инициативата „Три морета“, която ще се състои в началото на юли в НДК. Поради тази причина било целесъобразно Борислав Велков да остане начело на Двореца още 3-4 седмици, а след това вече да бъде сменен, твърдят източници на Lupa.bg.

В края на март Софийски градски съд оправда по абсолютно всички обвинения бившия директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош. Председателят на съдебния състав Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са престъпление, че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай