Милена Атанасова изкушава с абстракции и фешън скулптури

Дизайнерката художник откри галерия и започва майсторски клас

Милена Атанасова изкушава с абстракции и фешън скулптури | StandartNews.com

Абстрактни картини и фешън скулптури, сътворени от Милена Атанасова, са сред най-зрелищните арт акценти в София. Дизайнерката художник, която през последните 20 години живее и работи в Париж, представя произведенията в своята галерия „М image“. Платната излъчват не само от актуалните тенденции в модерността, но и флуиди от темперамента и емоциите на авторката си. Особено впечатляващи са пластиките „от кутюр“. Те бързо и директно напомнят, че са произведения на дамата, която е работила за Стела Макартни, „Живанши“, Аликзандър Макуин, „Ланвен“. Над един от оригиналните портрети Милена се е трудила в продължение на 7 години, изпълнени с експерименти, кристали и авангардни миксове. В духа на новаторските търсения беше и неотдавнашната експозиция на Милена в Париж  - „Синхрон 2“, своеобразно продължение на изложбата в София, в която тя направи дуети с колегите си от Япония, Англия и САЩ - Еноки Андрей Кацутоши, Джим Ханлън и Рурик Ховер. Според критиците, Милена търси и открива хармония между течения и стилове, гарнирани с дискретна източна мистика. „Художникът у мен е по-освободен и по-разкрепостен от дизайнера. Няма канони, няма сезони, няма прагматичност. Докато когато разработвам колекции, винаги мисля как да създам тенденция и да се впиша в капризите на пазара“, откровена е Милена. Другата новина при нея е, че открива майсторски клас и в София. Както се знае, тя е от международните експерти, които възпитават вкус и преподават знания на бъдещи отличници на шева и кройката –като гост професор в "Studio MVL fashion design", професионален институт за визуални изкуства и мода в Париж. Дамата вече ще обучава и в София - 8 студента за 15 месеца на две групи по четирима: за това какви са тънкостите във фешън бизнеса, как да правят дрехи, как да са конкурентни на европейския и световния пазар. /Страницата й във Фейсбук е Маркетинг и моден дизайн - майсторски клас Милена Атанасова./ Неслучайно няколко от най-новите й ученици са поканени с авторски колекции на Седмицата в Ню Йорк.   
Какво е мнението на Милена за видяното из софийските зали за изкуство? „Има много таланти по тази наша българска земя. И в София, както и в Париж, а и в другите европейски столици, властва абстрактното. То е на сцената, защото публиката с лекота и наслада оглежда чувствата си в него – в цветовете, формите, нюансите. Сякаш с удоволствие влиза от видимото в невидимото, за да се завърне обогатена обратно. На мода са още стрийт артът, колажите - които са шлагер в Щатите, комбинациите между абстрактното и фигуративното...  Артистите се стремят да извадят нов дизайн на мисълта“, анализира художничката дизайнер, която има стотици последователи на [email protected].

Милена Атанасова работи за световноизвестния дизайнер Алекзандър Макуин в продължение на няколко фешън сезона

Семинарите на Милена в София предизвикват бурен интерес сред бъдещите стилисти 

Скица на художничката дизайнер

Милена не само възпитава вкус и преподава знания на студентите си от цяла Европа, но винаги е готова и собственоръчно да има покаже как се извайват моделите в "от кутюра"

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай