Мел Гибсън се завръща ударно

Мел е неузнаваем в първите кадри от новия си филм "Кървав баща"

Мел Гибсън се завръща ударно | StandartNews.com

Актьорът е налял маса мускули за новата си роля на побеснял от ярост баща, пуска и режисьорски проект

Мел Гибсън възражда кариерата си ударно. 60-годишният актьор, който някога беше любимец на дамите от всяка възраст, дълго време беше низвергнат от публичното пространство, но сега отново е в епицентъра на киноиндустрията в Холивуд с два изключително интересни проекта. (Разбира се, чакаме да отговори на "Ню Бояна" относно поканата да режисира филм за цар Калоян, чийто сценарий вече бил готов.)

В момента довършват първия от много време насам режисьорски проект на Гибсън. За пети път и за първи след епичния екшън "Апокалипто" (2006) австралиецът влиза в тази роля. "Hacksaw Ridge" ("Островърхият хребет") е драма по действителен случай от Втората световна война. Историята е за американския лекар с пагони Дезмънд T. Дос, който отказва да носи оръжие. Въпреки това е награден от президента Хари Труман с най-високото отличие в Щатите - Медалът на честта. Дезмънд T. Дос, в ролята е Андрю Гарфийлд, спасява 75 свои другари под постоянен вражески огън в брутална битка за Окинава през Втората световна война. В драмата участват още Сам Уортингтън, Винс Вон, Тереза Палмър и шестият син на Гибсън - Майло. Наследникът, който досега е работил като електротехник в Малибу, дебютира със съвсем малко роля, заявявайки, че иска да върви по стъпките на баща си.

На 25 август в Австралия излиза френската продукция "Кървав баща" ("Blood Father"), чийто първи трейлър беше пуснат преди дни. В него се вижда един неузнаваем Гибсън - налял завидна мускулна маса, покрит с татуировки брутален бивш затворник, бивш наркоман и алкохолик, години наред летял заедно със своя мотор извън закона. Суровия мъжкарски образ донякъде прилича на неговия луд Макс от първите филми на легендарната поредица. Поостарял и позагърбил демоните си, героят на Гибсън живее изолирано, докато не му се налага да побеснее заради изчезването на 18-годишната му дъщеря. Следва яростна схватка с наркодилъри, в която изострените нерви водят до престрелки и убийства. Режисьорът Жан-Франсоа Рише е известен с шеметните си екшъни "Смъртоносен инстинкт", "Обществен враг № 1", "Нападение над участък 13". Сценарист пък е Питър Крейг ("Игрите на глада: Сойка присмехулка, 1 и 2"). Именно екипът вдига нивото на този нискобюджетен независим филм, каквито напоследък сътворява Лиъм Нийсън. Чест прави на Гибсън, че изглежда толкова добре без никакви пластични операции - и без видимо да му пука от това. И въпреки всичко, което се случи с него през последното десетилетие, и въпреки че на 3 януари чукна 60, все още може да бъде супер секси.

Напоследък кариерата на носителя на "Оскар" беше в упадък заради личните му проблеми. Имиджът му беше сериозно накърнен заради обвиненията в антисемитизъм, хомофобия и расизъм. Разрухата започна през 2006 г., когато актьорът беше арестуван да шофира пиян. Тогава той се разкрещя на ченгетата: "Майната им на евреите. Те са виновни за всички войни, които се водят по света. Ти евреин ли си?"

Мел загуби симпатии, когато изостави съпругата си Робин след 28 години брак и 7 деца заради младата руска певица Оксана Григориева. Двамата се запознават на снимачната площадка на Edge of Darkness през август 2008 г. в Бостън, когато са уловени за пръв път от папараците. Следва грандиозен скандал.

Макар Мел да каза тогава, че от 2006-а не живее със съпругата си, подозренията за провала на един от най-дългите бракове в шоубизнеса е именно сексапилната рускиня. Разводът беше тежък и бавен, не само защото двойката няма сключен предбрачен договор, но и заради подялбата на тлъстото състояние на Гибсън, изчислявано на 900 милиона долара.

Година по-късно и само 5 месеца, след като Оксана Григориева роди дъщеря на Мел, връзката им приключи. Раздялата беше толкова грозна и шумна, че изпрати актьора на дъното. Побеснялата рускиня го обвини, че я е удрял, счупил й е зъб и я заплашвал с оръжие. Тя дори пусна записи от телефонни разговори, в които Гибсън я ругае по изключително жесток начин. На всичкото отгоре бълва и расистки изказвания. Осем години затвор заплашваха звездата, ако беше доказано насилие върху бившата. Битка за попечителството на детето беше жестока, дълга и неприятна. Мел се размина със затвора, след като постигна споразумение - съдебен надзор в продължение на три години, курс за преодоляване на склонността към насилие, полагане на обществено полезен труд.

След като Гибсън се опита да се завърне с драматичната комедия "Бобърът", в която си партнира с Джоди Фостър, той беше високо оценен от критиците, но не успя да направи впечатление в боксофиса. Последната награда, която звездата получи, беше "отличието" за "сексистко прасе на годината" от съвета на филмовите журналистки.

Но пък Гибсън винаги е готов да подкрепи изгряващите колеги. Нейт Паркър, който дебютира в режисурата с "Раждането на една нация", разказа пред "Скрий дейли" как съветите, които ветеранът Гибсън му е дал, са му помогнали да осъществи проекта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай