Марин Янев с почетния „Икар“ 2020

Специални статуетки ще има за Никола Петков, Кирил Маричков и Снежина Петрова

Марин Янев с почетния „Икар“ 2020 | StandartNews.com

Марин Янев ще получи почетния „Икар“ за цялостно творчество на 27 март, когато ще се случи поредната церемония на Съюза на артистите за раздаването на годишните статуетки. Още трима артисти от първа класа ще бъдат уважени от съсловната организация – режисьорът Никола Петков - за чест и достойнство, Кирил Маричков - за изключителен принос към музиката и Снежина Петрова - за значимостта и постиженията ѝ в проекта „Медея“. Николай Балкански също получава „Икар“ за постиженията му в цирковото изкуство. Номинациите са в 16 категории. Ето и повечето от тях. При мъжете с водеща роля състезанието е между Бойко Кръстанов като Кристиан в „Празникът“ по Томас Винтерберг на Явор Гърдев в „Зад канала“, Йордан Ръсин като Андрей в „За едно явление от електричеството“ по Чехов на  Стилиян Петров във „Възраждане“ и Севар Иванов като Дориан Грей по Оскар Уайлд на Стайко Мурджев в Благоевград. При дамите с централни образи надпреварата е между Елена Атанасова за Джулия и други действащи лица в „Хаос“ на Марий Росен в „199“, Елена Димитрова за персонажите й в „Как е“ по  Бекет на „Сфумато“ и Ивана Папазова за Флорънс Дженкинс в „Слава“ от Питър Куилтър на Стайко Мурджев в Пловдив. При поддържащите партии изборът е между Александър Хаджиангелов като Базил Хоулърд в „Портретът на Дориан Грей“, Владислав Виолинов за Джефри във „Вкус на мед” на  Красимир Спасов в Армията и Димитър Банчев за Козме  в „Слава“, както и между Елена Кабасакалова за Дороти в „Слава“,  Петя Силянова като мадам Дидро в „Развратникът“ от Ерик-Еманюел Шмит на Стоян Радев в Театър „София“ и Станка Калчева като Чийта Бий в „Най-бързият часовник във вселената“ от Филип Ридли на Стайко Мурджев в „199“.

Режисьорският „Икар“ си оспорват Маргарита Младенова за „За светлото, което бе“ - поетичен спектакъл по български автори във  Враца, Стайко Мурджев със „Слава“ и Стилиян Петров със „За едно явление от електричеството“. В категория „Сценография“ претендентите са Мариета Голомехова за „Последният човек“ по „1984“ на Оруел на Веселка Кунчева в Стара Загора, Нина Пашова за „Маркиз дьо Сад“ на Иван Урумов в Армията и Петя Боюкова за „Слава“. При дебютантите конкуренцията е между Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова за играта им в „Косвени щети“ на Театър Азарян по книгата „Войната не е с лице на жена” от Светлана Алексиевич, режисьор Максима Боева. Техническите екипи на „Братя Карамазови“ на Народния, „Одисей“ на Пловдив и „Последният човек“ на Стара Загора също се борят за „Икар“.

В топ 3 на композиторите са Михаил Шишков-син с партитурата на „За едно явление от електричеството“, Петър Дундаков с „Портретът на Дориан Грей“, Христо Намлиев и Милица Гладнишка с „Последният човек“. В тройката на авторите на драматургичен текст, излъчена от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите, е Боян Папазов с „13 преображения“, Лило Петров с „Добролюб“, Мирослав Христов с „Цигадите“.

При артистите от кукленото изкуство  номинирани са Маргарита Костова за ролите й в „Дядовата ръкавичка“ на Мая и Митко Димитрови във Видин, Милен Апостолов за музиката в „Меко казано“ от Валери Петров на Цвети Пеняшки в Стара Загора, за „Хартиени истории“ в Театър „Корсар“, Наталия Гочева за сценографиите на „Малката Кибритопродавачка“ в „199“ и „Пинокио“ в Русе. В престижната тройка на постановките в жанра са „Златната гъска“ по Братя Грим на Тодор Вълов в Бургас, „Малката Кибритопродавачка“ в „199“ и „Пинокио“ на Русе. Номинирани между вариететните звезди са Анатолий Клочков и Нина Петровска, а между танцьорите и пърформанс дейците – Александър Георгиев, Жана Пенчева, Дарио Баррето Дамас, Цветан Момчилов, Стефан А. Щерев и Лигна /Германия/. В дублажа отличниците ще бъдат излъчени между Ася Братанова, Елисавета Господинова, Петя Абаджиева, Момчил Степанов, Петър Бонев и Станислав Димитров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай