„Магьосникът от Оз“ – без конкуренция

Италиански математици създадоха алгоритъм за най-влиятелните филми

„Магьосникът от Оз“ – без конкуренция | StandartNews.com

Италиански учени математици са използвали специален алгоритъм, за да изчислят кои са най-влиятелните филми в историята на седмото изкуство.  Резултатът е публикуван в Applied Network Science. На първо място е „Магьосникът от Оз“ на Виктор Флеминг от 1939-а. 

Фентъзито, което е от стартовите цветни продукции, и досега остава най-касовото от екранизациите по Франк Баум.  Приказният сюжет за момиченцето Дороти получава шест номинации за „Оскар“, но получава само две статуетки – за най-добра музика на Херберт Стотхарт и за най-добра оригинална песен – култовата „Over the Rainbow“ на Харолд Арлен. Втората позиция е за „Междузвездни войни: Нова надежда“ на Джордж Лукас от 1977. Година по-късно космическата сага завоюва седем „Оскара“. В топ 3 е и „Психо“ на Алфред Хичкок от 1960 по едноименния роман на американския писател Робърт Блох. Хичкок получава правата анонимно – само за 9000 долара. Режисьорът изкупува всички открити от него и близките му екземпляри на книгата, за да запази максимално продължително време в тайна финала на откачената история.  През 1961 „Психо“ получава четири номинации за „Оскар“, а Джанет Лий получава „Златен глобус“ за подържаща роля.

В първата десятка са още „Раждането на една нация“ от 1915, „Метрополис“ на Фриц Ланга (1927), екранизацията „Франкенщайн“ на Джеймс Уейл (1931), „Кинг-Конг“ (1933), „Снежанка и седемте джуджета“ (1937), „Гражданинът Кейн“ на Орсън Уелс (1941) и „2001: Космическа одисея“ на Стенли Кубрик (1968). Списъкът затваря „Броненосецът Потьомкин“ на Сергей Айзенщайн от 1925.

Изследователите определят още като най-влиятелните режисьори Алфред Хичкок, Стивън Спилбърг и Брайън де Палма. Според математиците най-влиятелни сред актьорите са Самюел Л. Джаксън, Клинт Истууд и Том Круз, Лойс Максуел, Кари Фишър и Морийн О'Съливан.

„Ние не използваме данни от бокс офисите, за да оценим качеството на филма, а много други фактори. Най-важният между тях е буквално влиянието на конкретна продукция, което може да се разчете в други ленти след нея“, коментират авторите на алгоритъма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай