Мъдра приказка за старостта

Мъдра приказка за старостта | StandartNews.com

Бъдещето ни дава свобода, а това е усещане за "Младост, е посланието на Паоло Сорентино

След бляскавия "Великата красота" Паоло Сорентино извади още по-приказен филм, "Младост", чиято премиерна прожекция бе през май в Кан. Действието се развива сред съвършената лятна идилия на Швейцарските Алпи, в спа хотел, където всеки от героите се е озовал по различни причини. "Младост" описва историята на двама приятели - диригент (ролята се изпълнява от Майкъл Кейн) и режисьор (Харви Кайтел), който се срещат там. Фред вече се е оттеглил от композирането и пулта и идва тук от десетилетия. Седейки в комфортния си стол с вестник в ръце, той има излъчването на английски джентълмен в покой със себе си. Близкият му приятел, американецът Мик, е дошъл тук, за да довърши новия си сценарий заедно с неколцина нахакани свои сътрудници, които непрестанно подмятат идеи и реплики. Двамата приятели са и роднини - дъщерята на Фред е омъжена за сина на Мик. Фред и Мик обсъждат с хумор и мъдрост миналото и настоящето. Персонажът на Кейн не желае да дирижира симфонията, която е композирал. Макар да привлича интереса на Бъкингамския дворец, той посяга отново към диригентската палка едва след като се е вдъхновил от чановете на кравите в Швейцарските Алпи.

"Отминаващото време е единствената тема, която ни интересува. Колко време ни остава. Това е оптимистичен филм, който е направен, за да прогони нечии страхове и по-специално моите. Защо е озаглавен така? Човек може да гледа към бъдещето независимо от възрастта си. Това е условието, за да останеш млад. Бъдещето ни дава свобода, а свободата ни дава усещане за младост", споделя 44-годишният Сорентино, който получи награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за "Великата красота".

Но докато там се разкриваше прекалеността като начин за справяне с объркания свят, "Младост" акцентира върху дълбоките връзки между семействата и приятелите и потребността от човешко разбиране. Майсторската режисура на Сорентино провокира виртуозни изпълнения от всички звезди, между които са и Джейн Фонда и Рейчъл Уайз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай