Мачовци в атака за "Оскар"

Мачовци в атака за "Оскар" | StandartNews.com

Къмбербач, Редмейн, Купър, Кийтън и Карел пресъздават реални образи

Много силни актьори с невероятни герои са в битка за най-добра мъжка на роля на оскарите. Заглавията като цяло се свързани с действителни случаи и прототипи. Бенедикт Къмбербач е Алън Тюринг, брилянтният математик, който разбива легендарния шифър "Енигма" на нацистите. Еди Редмейн е гениалният физик Стивън Хокинг в "Теорията на всичко". Брадли Купър е Крис Кайл, най-опасният стрелец на САЩ във филма на Клинт Истууд "Американски снайперист". Крими драма по реални събития е и в Foxcatcher, където играе Стив Карел, също претендент за статуетката. При Майкъл Кийтън ситуацията е почти същата - сякаш играе себе си в "Бърдмен", но не съвсем.

Бенедикт Къмбербач вложи цялата си душа, за да даде плът и кръв на Алън Тюринг в "Игра на кодове". Британецът успява да го извади на бял свят като толкова симпатичен и истински, без да му посредничи - чудак, който няма как да не харесаш. Подобно на Рейман на Дъстин Хофман и Форест Гъмп на Том Ханкс. И още веднъж, отвъд централните теми в сюжета, става въпрос за мястото на "различните" в нашия свят. "Понякога точно хората, за които никой не допуска, правят онова, което никой не би допуснал", е лайтмотивът на лентата.

През целия филм Алън Тюринг конструира умна машина, която да разгадае кодовете на нацистите. Естествено, пред гениалните хрумвания по традиция има пречки и преките му началници се опитват да спрат полета на математическата му мисъл. Той обаче пише до самия Чърчил, който му отпуска необходимите 100 000 лири, за да задейства проекта си. Марк Стронг, магнетичният британски актьор, е в ролята на агент на Ми5, който бди като ангел хранител над Тюринг, но в същото време е безпощадно откровен. Алън е на "ти" с цифрите, но не и с взаимоотношенията. Затова на помощ идва героинята на Кийра Найтли - Джоан Кларк, притежателка на също толкова остър ум, която на всичкото отгоре го обича с всичките му странности. Тя му помага да се сближи с останалите специалисти в екипа и му дава идеи как те да го харесат и да работят за него с жар. Силен е и диалогът между двамата, когато Тюринг е принуден да разтрогне годежа им, за да я спаси, докато тя е готова да приеме неговата хомосексуалност и въпреки нея да му бъде съпруга до края на дните им. Освен другите си чудатости, се смята, че Тюринг е имал и синдром на Аспергер, което затруднява в известен смисъл общуването с околните. (Къмбербач вече има подобен персонаж в репертоара си - Шерлок Холмс).

Когато целият екип на Тюринг триумфира в края на историята - код "Енигма" е разбит, се оказва че това в никакъв случай не означава пълна победа над нацистите и ще трябва да се взимат много сложни и жизненоважни решения. Машината, която той нарича "Кристофър", се счита за първия компютър и според статистиката, благодарение на нея са спасени 14 милиона души по време на Втората световна войната. Но вместо почести, следва арест за това, че е хомосексуалист, а след това и химическа кастрация. Краят - ябълка с цианид. През 2009 година тогавашният министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 година кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Списание TIME постави играта на Къмбербач на първо място в топ 10 на най-добрите актьорски изпълнения за 2014-а. "Лос Анжелис таймс" отбелязва, че засега това е най-перфектната роля на британеца в неговата кариера.

Любопитен е и фактът, че той пръв изиграва Стивън Хокинг в едноименния филм на BBC. Сега обаче един от конкурентите му за "Оскар" е Еди Редмейн, който се превъплъщава в образа на гениалния физик. Бенедикт и Еди са много добри приятели. Въпреки това Еди води по точки - той вече взе "Златен глобус".

Самият Хокинг праща имейл до режисьора на "Теорията на всичко" Джеймс Марш и казва, че на моменти имал чувството, че гледа себе си. Той се съгласява да "даде гласа си" за финалните части. Еди Редмейн се среща с Хокинг за три часа, когато се готви за ролята, и през това време Стивън казал 8 изречения. "Усетих, че не мога да го питам за интимни неща", казва актьорът, също британец. Затова намира други начини да влезе в кожата на героя си. Отслабва с 15 килограма и тренира 4 месеца при танцьор: как точно да движи тялото си, че да изглежда достоверен за заболяването - амиотрофична латерална склероза. Среща с 40 пациенти, страдащи от болестта. Стои с часове пред огледалото и криви лицето си, докато налучка правилната физиономия. През целия снимачен процес седи в инвалидна количка сгърбен и после ортопед установява, че наистина има изкривяване на гръбначния стълб. "Бях обсебен", споделя Еди. Също като Стивън и той е възпитаник на Кембридж. Кинокритиците не пестят похвали за работата на Редмейн. Какво ще реши обаче Академията, ще се разбере на 22 февруари. "Теорията на всичко" е базиран на мемоарите на първата му съпруга Джейн, с която са заедно 30- години и имат три деца. Тя разказва за борбата с болестта, усилията за създаване на семейство и живота с гений, затворен в нездраво тяло, за силата на духа. Лекарите са убедени, че му остават не повече от 1-2 години живот. Днес Хокинг е на 72.

Майкъл Кийтън е безупречен в "Бърдмен" на Алехандро Гонзалес Иняриту. Колегите му пишат 6 плюс, което си е голяма похвала. Всеки детайл в тази черна комедия си е на мястото и перфектно изигран. Кийтън вече спечели "Златен глобус".
Майкъл Кийтън, някога познат като първият и най-добър Батман, тук играе застаряващия актьор Ригън Томсън, преживял славата преди години с ролята си на Бърдмен. На пръв поглед историята на героя е тази на самия Кийтън. В лентата има момент, когато Ригън казва, че не е играл Бърдмен от 1992-а - точно тогава Кийтън влиза в костюма на Батман.

Ригън Томсън се опитва да постави амбициозна пиеса на Бродуей и прави всичко възможно да се пребори със собственото си его, да събере отново семейството си и да даде нов старт на своята замираща кариера. Списание "Варайъти" нарича играта на Кийтън "завръщането на века" и "триумф във всяко отношение". Майкъл не беше снимал от 6 години. Той казва, че този филм е най-голямото предизвикателство, което някога е приемал. Но твърди, че Ригън е много различен от него самия.
Брадли Купър като морския пехотинец Крис Кайл в "Американски снайперист" е изпратен в Ирак с единствена мисия: да защити братята си по оръжие. Филмът е по автобиографията на Кайл. Неговата извънредна прецизност спасява безброй животи на бойното поле и когато историите за смелите му подвизи започват да се разпространяват, той печели прозвището "Легендата." Брадли влиза в сложната психика на прототипа си и се справя брилянтно, твърди критиката отвъд океана. За да наддаде с 40 килограма, синеокият актьор приема по 8000 калории на денонощие. Тренира по 4 часа на ден месеци наред. Как да насочва снайпера, го учи Кевин Лакс, който е служил рамо до рамо с Кайл и е консултант на филма. Брадли Купър е говорил с Крис Кайл само веднъж през живота си за 2 минути по телефона - няколко седмици преди Кайл да бъде убит през 2013 г. в Тексас. Той е разстрелян на 38-годишна възраст от 25-годишен негов колега-ветеран, който страдал от посттравматичен стрес.

Морски пехотинци, които познавали Кайл, казват, че наистина са усещали присъствието му, когато Купър е бил наоколо.
Няма да разпознаете Стив Карел във Foxcatcher. Два часа на ден отнемал гримът на комика (с променен нос и тен на лицето), за да се превърне в Джон Дюпон - включително и прическата. Историята е за милиардера и параноичен шизофреник Джон Дюпон, който построява в родния си щат Пенсилвания тренировъчен лагер за борба в свободен стил.

На същото място през 1996-та година той убива шампиона по борба и олимпийски медалист Дейвид Шулц. Наследник на огромно семейно богатство, Дюпон се заключва в имението си след убийството и прекарва следващите два дни в преговори с полицията по телефона. По-късно става ясно, че милиардерът е смятал Шулц за част от международна конспирация, чиято цел е била да неговото елиминиране и заграбване на богатството му. Марк Ръфало се превъплъщава в образа на Дейвид Шулц, а Чанинг Тейтъм е в ролята на брата на убития борец - Марк Шулц.

Стив Карел разучавал видеокадри с Джон Дюпон часове наред, за да влезе под кожата му. Режисьорът Бенет Милър казва, че заради славата на Карел като комик не предполагал, че ще бъде подходящ за ролята, докато не обядвали заедно. "Мисля, че всички комици са мрачни типове", констатира той. Любопитна подробност е, че Сиена Милър играе съпругата на Брадли Купър в "Американски снайперист", и на Дейвид Шулц във Foxcatcher.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай