"Любовта е лудост" се освежи с "Гръцко кафе"

"Любовта е лудост" се освежи с "Гръцко кафе"  | StandartNews.com

От януари книгата е преиздавана 4 пъти, смятат я за сензацията на 2015-а

Ранната смърт на съпруга ми роди този роман, сподели Катерина Хапсали във Варна

"Гръцко кафе", сензацията на книжния ни пазар за 2015-а, имаше своята премиера и на фестивала "Любовта е лудост". Катерина Хапсали, авторката на романа, го представи за първи път пред варненска публика във Фестивалния и конгресен център преди вечер.

"Тази книга не е за любов - тя е за смисъла да обичаш. Ние се променяме, когато обичаме, хората, които обичаме - също се променят. Любовта е като този пясък на плажа - когато го вземеш в шепата си, той вече не е същият, защото започва да изтича. Дори съвършено да се опиташ да го задържиш, все от някъде ще се появи един безобразен вятър, който ще го разпилее. Това не е книга за това как да задържите любовта, а за смисъла да обичате, за силата винаги да загребвате, независимо че резултатът може да е един и същи", представи книгата директорът на НДК Мирослав Боршош.

"Гръцко кафе" е литературното събитие на 2015 година. От януари досега беше преиздавана 4 пъти и беше номинирана за наградата "Хеликон". Това е роман с изключителен потенциал и за превод, и за филмиране. Надявам се той, както и други книги на съвременни български автори, да бъдат новата вълна, която ще постави българската литература на полагощото й се място на световната литературна карта - основната мисия на Национален център за книгата към НДК. Прекрасно е, че вече имаме български автор, който успешно се конкурира с най-големите имена в световната литература", каза директорът на центъра Светлозар Желев.

Според издателите от "Колибри" романът на Хапсали е най-продаваната им книга през тази година. Читателите на "Гръцко кафе" водят класацията пред имена като Исабел Алиенди и Харуки Мураками.

На премиерата Хапсали раздаде много автографи на свои почитатели. Тя сподели, че всяка книга избира сама кога и на какъв език да се роди. В откровен разговор с читателите тя отговори на всички въпроси и разказа как се е родил романът - като опит да намери смисъл в грандиозното безсмислие на смъртта, която отнема съпруга й твърде рано. В края на срещата Хапсали прочете част от новия си роман "Сливовиц".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай