Любима детска поредица продължава

Петър Голийски е готов с третата част - „Елизабет и царството на Змееродните“

Любима детска поредица продължава | StandartNews.com

Героите в книгите никога не остаряват – винаги остават на възрастта, на която са в разказаните между страниците приключения. Но има и едно изключение – Елизабет Иванова. Тя е първообразът и вдъхновението за фентъзи поредицата за деца (и възрастни) „Елизабет и тайната на Живата вода“ и „Елизабет и тронът на Медния град“. В тях момиченцето все така е на девет години, а на първи декември истинската Елизабет навърши 12.

Сладката героиня пътешества във вълшебни светове, преодолява множество премеждия и опасности, среща добри и зли хора и призрачни създания, основно заимствани от българския и източноевропейския фолклор. В реалността  Елизабет също иска да пътува. Но не в опасните съзвездия Дракон и Скорпион, където властва злият Ирбис, а в Южна Корея, Япония и Тайланд, защото харесва всичко, идващо от онази част на света, особено корейската музика. Но докато тази нейна мечта се сбъдне, в свободното си време тя пътешества с помощта на интернет. Стига да не е на плуване или да не трябва да пише домашни и да учи уроци. Уви, в училище нещата не са съвсем безоблачни за Елизабет, защото математиката, тази царица на науките, е нейната голяма мъчителка. Затова пък любимият ѝ предмет е рисуването. В него Елизабет е наистина добра, особено в рисуването на портрети.

Другото, което много се отдава на Елизабет, е да имитира хората, техните изражения, мимики и интонация. От тези шеги не е пощаден дори „нейният Пешо“. Това е не друг, а авторът на поредицата за Елизабет, Петър Голийски, преподавател в Софийския университет. Той я познава от бебе, защото е прекрасен семеен приятел, ходят заедно на детски театър и на кино. Петър Голийски започва да пише „Елизабет и тайната на Живата вода“ и „Елизабет и тронът на Медния град“ през 2018 г. с идеята те да са книги, изчистени от клишираните северноевропейски фентъзи персонажи като орки, елфи, бълващи огън дракони и да разказват история, която да е в кръвната група на всяко българско дете. А сега е готов и с третата част - „Елизабет и царството на Змееродните“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай