Лолова: Родена съм за кралица

Лолова: Родена съм за кралица | StandartNews.com

Цял живот съм се притеснявала, но винаги съм била щастлива, казва звездата, позирала с пет шапки и много усмивки пред Лазар Гушев

Татяна Лолова за милионен път очарова феновете на импровизиран моноспектакъл в галерия "Средец" на министерството на културата. Звездата на театъра и киното отново се оказа с главна роля - в експозицията с нейни портрети "19 секунди с Татяна Лолова", проект на художника фотограф Лазар Гушев. Вежди Рашидов лично е поканил добрата си приятелка да гастролира на "Стамболийски" 17. Зам.-министърът Бони Петрунова поднесе огромен букет от името на екипа.
"На снимките с шала приличам на 19-годишна - излъчвам радост и ведрина. Същинска пеперуда - те живеят кратко, но много пъстро", разкодира мотото Лолова. И после призна, че по принцип не обича да позира често, защото след това не се харесва. "Но тези кадри ми допадат - имат излъчване, нещо се случва на тях. Все едно не съм аз. Точно затова съм любопитна към себе си - към парчета от самата мен. Прекрасно е да си млад, красив и свеж - но трябва да поживееш известно време, да понатрупаш, за да разбереш някои неща. За тези 80 години през цялото време съм се притеснявала - и през цялото време съм била щастлива. А фотосесията свърши много бързо - нямаше 20 минути. Щрак, щрак, щрак - готово. После ме почерпиха - беше много вкусно", разказа Таня. И сподели, че все още не се чувства за Гинес, тъй като има една друга личност, която е готова за Книгата с рекордите.

"Гледах я миналия месец в Златоград. Беше прекрасна. Нейните години не са кой знае колко повече от нашите с Кольо Анастасов - просто майка й я е родила по-рано. Но играем горе-долу от едно и също време. Та тогава, в Златоград, тя успя да ме изкара на сцената. И аз й предложих: "Стояно, искаш ли да направим везна?". И тя ми вика: "Айде, давай". Вдигнах крака назад и го свалих. А Стояна се възмути: "Ама, Таньо, много бързаш". "Ама аз не разбрах, че трябва да държим толкова дълго време", оправдах се аз. А Кольо е малко по-голям от мен - просто и неговата майка малко е поизбързала. Но затова пък аз винаги съм играла майка му, леля му, стринка му, баба му... А той беше злоядото дете. Веднъж бях дъщеря му и се почувствах изключително щастлива. А след финала Кольо ми рече: "Абе, тая вечер нещо нямахме успех".

След овациите Лолова благодари на Гушев и припомни, че националната култура не е загубена, след като талантливи хора като него се завръщат от Америка в родината.

"Лазар е страхотен. Обясних му, че няма жена, която от раз да одобри своя портрет - ако ще фотографът да е гениален. Понякога си мисля: "Чудно защо хората ми се усмихват - аз да съм, тази няма да я погледна". Но на някои от снимките приличам на героиня от Рембранд. В колкото и музеи по света и у нас да влизам, винаги си казвам, че мога да изиграя която и да е кралска особа - веднага и на мига. Засега съм успяла да бъда само грозната Мария Луиза Бурбонска във филм, в който участваха актьори от 8 страни. Във всяка от тях бяха търсили колежка, която да прилича на Бурбонска. Но не бяха успели да открият. Най-накрая Анжел Вагенщайн ме представи и каза: "Ето я, това е тя". Когато отидохме в Прадо, за да видим оригинала на Гоя, мъжът ми, който по-пъргаво от мен припкаше напред, стигна до втория етаж и ме извика: "Танче, ела да се видиш - същата си". Родена съм за кралица, но сега времето в България не е подходящо за това", коментира Лолова. После тя благодари и на Георги Тошев, който с Ема Константинова направи прекрасния документален филм "Портретът на една дама". Примата и журналистът се запознават покрай неговата книга за Невена Коканова. "Венчето беше и остава легенда. Въпреки че с нея похапвахме дори пръжки. Беше не само голяма красавица, но и готвеше великолепно. Всички я обожаваха - от хората до камерите. Често й казваха: "Ах, ако бяхте родена в еди-коя си държава, до къде щяхте да стигнете!". Ние сме родени тук и сме качени толкова високо, че никой не може да ни стигне, където и да отидем", беше категорична Лолова.

"Беше истинско удоволствие да работя с Таня. Тя е изключителен талант и заслужено е любима актриса на поколения българи. По време на фотосесията показа много лица, състояния и емоции. А докато позираше и сменяше елегантните аксесоари, демонстрира безпогрешния си усет за стил", сподели Гушев. Следващите му "обекти" са Кольо Анастасов и Георги Чапкънов, които в "Средец" бяха до любимата си приятелка.

"Таня винаги ме е вдъхновявала. Тя казва: "Дай ми една шапка и половината ми роля е готова". В момента, в който я изберем, веднага влиза в образа", сподели Ирина Сардарева. Известната дизайнерка е автор на аксесоарите, с които Лолова позира за фотоекшъна. Върху една от баретите двете са решили да сложат джобен ретро часовник - ефектът е изключителен. Стилистката и актрисата имат и общи украински корени.

"Лолова е символ на България. Когато я видя, аз се усмихвам", пък е написала в съчинение, посветено на любим актьор, Петра, дъщерята на Стефка Янорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай