"Ледената кралица" пита "Коя съм?..."

"Ледената кралица" пита "Коя съм?..." | StandartNews.com

Голямата българска актриса Емилия Радева представи втората си книга на кинофестивала "Златната липа"

"В тази книга има много въпроси. Някои от тях Емилия предпочете да озаглавяват отделните части. Питащият е тровожен човек, питащият човек е непримирим, питащият е млад по дух. Всичко това е Емилия Радева". Така Юрий Дачев, редактор на втората автобиографична книга на голямата българска актриса "Коя съм?...", определи квинтесенцията на тази житейска и творческа животопис. Една от първите и срещи с читателите и почитателите бе в неделната вечер в рамките на международния кинофестивал "Златната липа".

В краткия си портрет на актрисата известната ни кинокритичка Вера Найденова пък разби устойчивото клише за Емилия Радева като "ледената царица на българския театър". "Фотогенична, интелигентна, достойна, тя е един от непомръкващите символи на на българската хубост и женственост", посочи Найденова. С над 30 роли в българското кино и поне два пъти по толкова в театъра, Емилия Радева наистина създаде запомнящи се образи на жени и майки – Надя /"А бяхме млади"/, Султана /"Иконстасът"/, Юрталанката /"Снаха"/ , Жела /"Матриархат"/, Марьола /"Татул"/, Екатерина Каравелова /"Дело №205/1913"/, Жана Д,арк /"Света Йонна"/, Фани Хорн/"Осъдени души"/, Ема /"Мадам Бовари"/, Елизабет /"Мария Стюарт"/ и др.

Емилия Радева благодари на организаторите на "Златната липа" за възможността да се потопи в атмосферата на този празник на българското и европейското кино.

"Сигурно има много пропуснато и в тази книга, и като преживяно, и като неизживяно, но аз не обичам да се оплаквам, свикнала съм да търся вината в себе си", заяви с присъщата си откровеност Радева и с охота раздаде куп автографи на старозагорските си почитатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай