Лансароте - Луната на Земята

Лансароте - Луната на Земята | StandartNews.com

"Лансароте е Луната на Земята. Романтика в пустош и цветове", смятат наши фотографи, които снимаха неповторимата природа на един от седемте Канарски острови. Организатор на експедицията бе Петър Чолаков. Снимките на Петър, Дамян Хаджииванов, Димитър Вучев, Антоанета Войводова, Татяна Стоилова и Боряна Иринкова направо спират дъха.

"Лансароте е най-старият от Канарите. В миналото е бил зелен като останалите острови, но през XVIII в. вулканите избухват и го залива гореща лава. Населението е евакуирано в Куба и из Латинска Америка. След като вулканите утихват, островът е заселен отново. Но вече не е същият. Пейзажът е лунен. Неслучайно астронавтите от Аполо 17 са правили тренировките си точно в Лансароте", разказва Чолаков.

Според него и колегите му там небето изглежда толкова близо до теб, облаците се носят толкова ниско, че нощем отразяват светлините на градовете и се оцветяват в прекрасни жълто-червени нюанси.

"Вулканичната система Тиманфая е обявена за национален парк. Там можеш да отидеш само с организиран транспорт, от който не е много удобно да се снима. Автобусът се качва високо на вулкана, откъдето се откриват прекрасни панорамни гледки към всичките вулкани от системата. Интересното е, че Лансароте е известен като Острова на 100-те вулкана. В действително те са над 300. За съжаление, не се допускат самостоятелни експедиции. От една страна, заради сигурността, тъй като там човек много лесно може да се изгуби, а от друга - територията е защитена. Вулканите са червени, оранжеви, зелени, сиви, сини, черни - уникална смесица от цветове. На този остров по неповторим начин се слива зеленината с абсолютната пустош и в това има нещо толкова красиво и романтично. Площта на острова е около 846 кв. км, което означава, че за около 4 дни може да се обиколи целият по няколко пъти. Всяко кътче е леснодостъпно, защото има изградена идеална пътна мрежа. С кола под наем разглеждаш всичко и снимаш от всяка една гледна точка. Камилите са "транспортно средство" за туристите - също като в Марко, чиито брегове са на 100 километра. Тиманфая е най-живописната част от Лансароте - най-цветната. Неповторими контрасти. Но тук има и Зелено езеро, "извънземни" лозя, палми, кактусти и чудна местна архитектура", не спира да се възхищава Петър.

Снимките от това невероятно пътешествие ще бъдат показани през май в галерията на арт център "ФотоСинтезис" в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай