"Кутия за храна" събира самотници

"Кутия за храна" събира самотници | StandartNews.com

Филмът "Кутия за храна" разказва за едно от чудесата на Мумбай. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигуряват топли, домашно приготвени ястия от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в лабиринта, който представлява Мумбай. Учени от "Харвард" са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес.

Във филма грешно доставена кутия за храна свързва домакинята Ила Ваид (Лилет Дубей) със Саажан Фернандес (Ирфан Кан), самотен мъж, прехвърлил разцвета на живота си. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан - в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро той ще се пенсионира и ще каже сбогом на града, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки си измислен живот. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен живот става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им.

Героите на индийско-френско-германо-американската продукция съществуват на ръба между реалния Мумбай и този от фантазиите. Накрая те попадат на кръстопът, в който трябва да изберат един от двата свята. Филмът е пропит с носталгия и надежда за бъдещето, но най-вече е история за малките радости в живота, които заслужават нашето внимание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай