Култов ветеран от Италия грабна "Златна палма" /Фото/

Обявиха победителите на 74-ия Международен филмов фестивал в Кан

Култов ветеран от Италия грабна "Златна палма" /Фото/ | StandartNews.com

Почетната "Златна палма" на 74-ия Международен филмов фестивал в Кан беше връчена на италианския режисьор Марко Белокио, предаде БГНЕС. Според решението на организационния комитет, той е удостоен с тази награда за "уникалното творчество, което даде на съвременната кинематография сила и свобода".

ВИЖ ОЩЕ: Кой филм победи в Кан

Марко Белокио получи наградата от ръцете на италианския режисьор Паоло Сорентино по време на церемонията по закриването на филмовия фестивал, която се провежда в главната зала на фестивалния дворец "Люмиер".

Дебютната работа на Марко Белокио е филма "I Pugni in Tasca", който разказва за социалните протести в края на 60-те години. Общо италианският майстор има 32 филма, много от които са високо оценени от критиците и зрителите.

Марко Белокио стана десетият носител на най-високата награда на филмовия фестивал в Кан.

италианският режисьор марко белокио получи почетната златна палма

По време на церемонията по откриването на 74-ия филмов фестивал в Кан на 6 юли "Златната палма" беше връчена на американската филмова актриса Джоди Фостър за нейното "ярко и талантливо обслужване на Десетата муза".

За най-добър актьор на 74-ия филмов фестивал беше обявен американският актьор и музикант Калеб Ландри Джоунс. Той получи награда за ролята си в състезателния филм "Нитрам" (Австралия) на режисьора Джъстин Кързел.

Норвежката филмова актриса Ренате Рейнсве бе обявена за най-добра актриса. Най-добрият сценарий на филмовия фестивал в Кан отиде при Рюсуке Хамагучи за филма "Качи се зад волана на моята кола".

Израелският режисьор Надав Лапид спечели наградата на журито на филмовия фестивал в Кан за филма си "Le genou d'Ahed" (2021). Предишният му филм "Синоними" получи главната награда на кинофестивала в Берлин през 2019 г. С новата си драма режисьорът доказа способността си да създава напрежение в разказа и да го доведе до експлозия.

Най-добрият сценарий на филмовия фестивал в Кан отиде при Рюсуке Хамагучи за филма „Качи се зад волана на моята кола“.

Израелският режисьор Надав Лапид спечели наградата на журито на филмовия фестивал в Кан за филма си „Le genou d'Ahed“ (2021). Лапид пристигна в Кан с вълна от успех. Предишният му филм „Синоними“ получи главната награда на кинофестивала в Берлин през 2019 г.

Тази година 24 филма се състезаваха за голямата награда "Златна палма".

Снимки БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай