Ковид погуби ексцентричния Папа Жан

Художникът си отиде на 63

Ковид погуби ексцентричния Папа Жан | StandartNews.com

Ковид е погубил най-ексцентричния артист в България Папа Жан. Тъжната новина съобщиха негови близки във Фейсбук. Иван Николов Георгиев, както е истинското име на художникът, си отиде на 63-годишна възраст.

"Светъл небесен път, принце! Маестро Академик Професор Принц Папа Жан - Български художник, поет, философ и писател, почина от Ковид-19. Изгубихме една ярка и артистична личност, но великите му творби остават вечни. Съболезнования на близките! Поклон пред паметта на Папи!", написа Емил Белев.

Папа Жан беше една от най-интересните и нестандартни личности в съвременната ни арт история. Познаваше се с голяма част от българския и световен елит, който го ценеше. С четката си бе увековечил на портрети много исторически и съвременни личности, сред които Христос, Дева Мария, Буда, Баба Ванга, Иво Карамански, Ван Гог, Пикасо, Мерилин Монро, Салвадор Дали, Цар Симеон, Ленин, Алла Пугачова, Шаляпин, Джуна, Владимир Димитров-Майстора, Ейбрахам Линкълн, Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт, Бил Клинтън, Тодор Живков, Владимир Висоцки, Лили Иванова, Филип Киркоров и други. 

Освен като художник, талантът на Папа Жан намираше още много пристани - поезия, проза, езотерика, философия... Самият той представяше себе си и като търговец, бизнесмен, колекционер, меценат, космополит, природолюбител, растениевъд и кулинар. Занимавал се е с борба, културизъм, плуване, триатлон, източни бойни изкуства, йога. Завършил е финанси и кредит и социално дело във Висшата стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов. Бил е социален работник, бетонджия, залесител, комсомолски секретар. Папа Жан описваше себе си като световноизвестен авангарден български художник, поет, писател, философ, режисьор, целител и главен светъл маг на България, който е създал нов стил в световната живопис и във философията на живота - енергетичен лизизъм.

Папа Жан бе професор по езотеризъм и екстрасензорна медиаторика в Международната академия на алтернативните науки в Москва. На 21 март 2000-а получава званието академик и ордена "Новая Элита России", връчен му от прочутата руска ясновидка и астроложка Евгения Давиташвили-Джуна. С указ на Федералното събрание на Русия той е назначен за главен експерт по въпросите на културните отношения между Руската федерация и Република България. През 2000-а се жени за руската депутатка Алла Павловна Красникова. От първата си жена Мария има две дъщери и внуци. А с голямата си любов Ирина Делина се запознава в един асансьор в НДК, отивайки на лекция на Материус Розенкройцер, зад чийто превдоним се крие един от най-авангардните философи, психиатри и писатели Тимен Тимев, който от дълги години живее в САЩ и е неин съпруг. Папа Жан е един от малцината българи, общували с рукия феномен Джуна.

"Виждал съм Бисер Киров два-три пъти при Джуна. Идвала е и при Тодор Живков, но тайно. Със самолет и бързо се е връщала. Не можа да види спокойно слънчева България. Планирахме аз да я доведа, но не дочака да сбъдне мечтата си, отиде си. Джуна предрече пред мен, че Америка ще има първия цветнокож президент. А също така, че България ще има първия министър-председател - генерал. Тогава се пошегувах и я попитах: "Генералите ли ще вземат властта?!". Джуна се засмя и добави, че буквата Б ще му се повтаря в името и фамилията", сподели приживе ексцентрикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай