Кошлуков пръв скочи срещу срамни журналистически награди

Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава

Кошлуков пръв скочи срещу срамни журналистически награди | StandartNews.com

Емил Кошлуков връща наградата си от конкурса "Свети Влас" в знак на протест срещу решенията на журито за призьорите на дванадесетото издание на конкурса за телевизионна журналистика. Това съобщи самият генерален директор на БНТ във Фейсбук.

Ето какво написа Емил Кошлуков:

"Сашо Марков беше първият български журналист, който отрази началото на руската атака в Украйна. България разбра от БНТ, че е започнала война. Репортажите му, в екип с Владимир Богдански и Робърт Вецов, бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии.

Той не получи награда на Св. Влас.

Аделина Радева, с подкрепата на колегите от новините и публицистиката, проведе единствения телевизионен диспут между кандидатите за президент в България. Около един милион зрители го гледаха в ефир и близо 500 000 в интернет.

Тя не получи награда също.

Загубата не е тяхна, а на журито. Жалко и срамно е това, което те демонстрират.

И тъй като съм първият носител на голямата награда на Св. Влас, искам да кажа, че я връщам. А парите, които получих с наградата, 15 000 лв, ще подаря на БНТ. И ще наградим с тях истинските журналисти.

Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава, както и за обективност в изострена медийна ситуация, по думите на журито.

И трябва да съм компетентен и обективен и днес."

Мария Цънцарова бе отличена с голямата награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" на ежегодните призове, които бяха връчени снощи в курортния град. Водещата на "Тази неделя" и "Защо, г-н министър?" в бТВ получи наградата си от Иван Гарелов, председател на сдружението "Награди за телевизионна журналистика "Свети Влас".

Специална награда за телевизионна журналистика получи Светлана Ганчева от БНТ - Регионален телевизионен център Варна. Ганчева бе отличена за висок професионализъм и за репортажите от началото на войната в Украйна.

Специална награда - статуетка получи и Марина Цекова от Нова телевизия за ексклузивните интервюта с Виталий Кличко, Гари Каспаров, Лех Валенса, Янис Варуфакис, проф. Стив Ханке, Джефри Сакс.

По-рано в Свети Влас се състоя дискусия между участниците в конкурса и гостуващите за събитието медийни експерти - за ролята на българските медии в отразяването на войната в Украйна.

Спонсори на събитието в Свети Влас бяха Министерството на туризма, Национален дарителски фонд "13 века България", "Дънди Прешъс Металс", "Технополис", "Акронис", "Тандем", винарна "Магура", "Кока-Кола България", домакините - братя Динко и Йордан Диневи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай