Концерт за 100 години българско кино край морето

Концерт за 100 години българско кино край морето | StandartNews.com

Филм за Лео Меси въртят за първи път на „Любовта е лудост"

Непоказван досега биографичен филм за звездата на Барса Лео Меси ще е голямата изненада и реверанс към футболните фенове на 23-издание на МФФ „Любовта е лудост". Най-голямото арт събитие край морето през лятото отново се връща в традиционното си време на провеждане от 21 до 30 август, обяви шефът на Фестивалния и конгресен център Тошко Гауров. Ако имахте нов стадион щяхме да завъртим филма за Лео Меси на него, каза арт директорът на фестивала проф. Александър Грозев. Лентата все още не е показвана никъде, защото продуцентите са чакали финала за ШЛ, на който Барселона взе за пети път европейската купа.

В чест на 100 годишнината на българското кино ще има грандиозен концерт по време на „Любовта е лудост".Актрисата Искра Радева ще участва с песента „Не остарявай любов", а останалите големи изпълнители все още се пазят в тайна.

90 филма ще бъдат показани на варненската публика на 23-тото издание на МФФ „Любовта е лудост", като традиционно дузина от тях влизат в конкурсната програма. В нея ще видим българската премиера „Събирачът на трупове" на режисьора Димитър Димитров, в който участва варненският актьор Стоян Радев. Още 3 български премиери ще се завъртят на фестивала-„Жената на моя живот" на Антони Дончев, „Бартер" на Атанас Киряков" и „Каръци" на Ивайло Христов.

Няколко държави са във фокуса на фестивала-Франция, която държи духът на киното буден, Испания, Полша, Португалия, Армения, посочи проф. Грозев. За първи път у нас ще бъде показан носителят на Златната палма в Кан-филмът „Дийпан" на режисьора Жак Одиар". А за първи път в конкурсната програма участва уругвайски филм.

Съпътстващата програма е много богата-с балканска панорама, с филми от големите фестивали в Кан, Берлин, и разбира се с родните ленти на Валери Петров, Георги Мишев.

За 100 годишнината на българското кино, което е мотото на тазгодишния фестивал, автор на плаката му, е актьорът Симеон Лютаков. На него е изобразена млада и красива дама, а от затворените й очи капят сълзи от рози. Лицето е на студентката Лилия Милева, която организаторите на фестивала си харесаха и поискаха тя да поднесе голямата награда „Афродита" на филма – победител на предстоящото му издание. Начело на журито ще бъде ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай