Кого режисира дъщерята на Наум Шопов

Лиза Шопова постави „Тест“ на Елин Рахнев с брат си Христо и сина си Асен

Кого режисира дъщерята на Наум Шопов | StandartNews.com

Трима от династията Шопови и Елин Рахнев провокираха премиерни овации в „Сълза и смях“. Христо Шопов и неговият племенник Асен Мутафчиев направиха страхотен дует в „Тест“, една от най-награждаваните пиеси на известния поет и драматург. Режисьор на спектакъла е Лиза Шопова. Продукцията на театъра в Пазарджик, който носи името на Константин Величков, категорично ще се превърне в хит на сезона.  Историята е на границата между лириката и абсурда, между драматичното и комичното, между тъгата и надеждата – както във всички творения на Рахнев. Млад мъж кандидатства за работа в мечтаната компания, но интервюто се оказва толкова особено, че преобръща представите му за живота. Героите нямат имена - те са изпитващият и изпитваният. Голямата тема е оцеляването на душата в днешния комерсиален свят.

„Основният въпрос е до къде сме способни да стигнем в преследването на целите си. Дали и защо сме готови да продадем свободата си, може ли да предадем ценностите си, за да задоволим бита си? Печелим ли щастие, когато решим финансовите си проблеми?“, коментира Лиза Шопова, която не смята, че от сцената трябва да се размахва пръст на публиката и тя да бъде тежко въвлечена в екзистенциалните дебати – трябва да има и малко хумор. Дъщерята на великия Наум Шопов с лекота насочва изключителната енергия на брат си Христо и с финес вае присъствието на сина си Асен до прочутия му вуйчо.

„Не е лесно да режисираш брат си и сина си – дори за трети и втори път. Няма как да не се съобразяваш с тях, а не е хубаво да се джавкаме  – нали сме семейство, винаги сме заедно и всеки от нас разчита денонощно на другия. На сцената всичко се получава добре, когато се съберат хора, мотивирани от професионален хъс и човешка любов. Режисьорът не е сам юнак на коня. От Христо нямам изненади – той е много опитен. И твърде  респектиращ – макар че не го налага.  Понякога стискаме зъби, за да не влизаме в творчески противоречия - той държи първо да си  направи неговото, да си го подреди, да си го уплътни, а аз съм доста по-експресивна. Асен е този, който успява да ни изненадва – той вече се проявява като мислещ актьор, готов да опитва до крайности“, споделя Лиза.

Елин Рахнев пише пиесата преди 10 години – и като всеки автентичен и чувствителен интелектуалец е същински пророк, предричайки днешните алиенация и фанатична материалност. А финалът на „Тест“ е напълно неочакван, оригинален обрат като в екшън филм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай